visites. Pregàries, més o menys públiques, per honorar els traspassats - Gemma Andreu/ Paco sturla

TW
0

La inestabilitat del temps va donar ahir migdia una treva i els cementiris de l'Illa s'ompliren de visites. L'aturada de la pluja contribuí a una animada celebració de la festivitat de Tots Sants, amb alguns moments d'agraït sol i de calor de tardor en un dia gris. Els cementiris de l'Illa, emblanquinats i nets, però ben humits, es van omplir de flors, ciris i espelmes per honrar la memòria dels sants i difunts. Un any més, els menorquins van perpetuar la tradició familiar catòlica de visitar els éssers estimats en els cementiris.

El fet de que el Dia de Tots Sants caigués ahir en dilluns, propicià que des del divendres els cementiris fossin un degotís de gent per netejar les tombes i posar-hi flors durant el cap de setmana. Molts van haver d'aprofitar ahir per aclarir la decoració després de la incidència de la pluja durant el diumenge, que va malmetre moltes de les flors de les sepultures situades a la intempèrie.

La jornada de Tots Sants va transcórrer amb normalitat, amb l'afluència massiva, sobretot al llarg del matí i el migdia, als cementiris en totes les localitats. La visita va servir per pregar als difunts per mantenir viu el seu record, més present que mai en la festivitat de Tots Sants celebrada amb arrelament com és costum a l'Illa.
Les floristeries han venut aquests dies molt de gènere, tot i la incidència de la situació econòmica. Han tingut sortida les flors més típiques, com crisantems, roses, clavells, així com tot tipus de ramells, plantes i decoracions florals en memòria dels difunts. Les flors simbolitzaren, una vegada més, el missatge de vida i esperança. En la creença catòlica recorden que la mort no és el darrer episodi, que la vida i la resurrecció estan més enllà de l'existència.

A Maó, milers de persones acudiren al cementiri municipal en cotxe, degut a la pluja que va caure al llarg del matí a la zona del llevant de l'Illa. La massiva afluència de gent provocà retencions circulatòries i la Policia Local va haver de regular el trànsit. Al migdia, durant una estona, el cel es va obrir, el que facilità les visites al cementiri. Els representants de la Corporació es sumaren a la celebració popular i també feren el recorregut tradicional pel recinte.

A Ciutadella, les famílies van omplir els dos cementiris existents. Al recinte antic, la batlessa i regidors, en representació de la Corporació municipal, protagonitzaren l'ofrena floral, davant de l'antiga creu del cementiri erigida en record de totes les persones mortes, en memòria dels ciutadans difunts de la població. L'acte va incloure la pregària invocant Déu i la seva misericòrdia per a tots els morts, que presidí Gerard Villalonga Hellín.

A Alaior, una massiva assistència de públic envaí el cementiri municipal per recordar i pregar pels familiars i amics que ja no són en aquest món. Milers de flors, corones i plantes decoraren els nínxols, tombes i sepultures dels recintes que componen el cementiri i la capella, amb ciris encesos en ofrena als difunts. La necròpolis oferia un aspecte cuidat, ajardinada i amb una gran varietat floral. Al migdia, una representació del Consistori, va realitzar una visita al cementiri, dipositant una corona en record dels ciutadans morts d'Alaior.

Segons informa Joan Janer, a Ferreries la jornada de Tots Sants es va viure passada per aigua. Comenta que si el diumenge la pluja complicà les visites al cementiri, ahir, Dia de Tots Sants, després d'una matinada plujosa, l'aigua deixà de caure damunt les nou del matí fins els migdia. "Van ser els moments en què no poques persones aprofitaren per visitar les tombes dels seus familiars, les quals, prèviament havien netejat i guarnit amb flors". Afirma que la jornada es desenvolupà sense cap incident, comptant amb la col·laboració de la Policia Local, que en els moments de més afluència, regulà el trànsit a la zona d'accés al cementiri, davant la carretera general. Amb motiu de la festivitat de Tots Sants, en tots els cementiris de l'Illa van tenir lloc ahir pregàries i eucaristies que van ser seguides per les famílies.

Avui, els Fidels Difunts
En la jornada d'avui, l'Església commemora en la litúrgia als Fidels Difunts. Se celebraran oficis litúrgics en els cementiris de Ciutadella, Ferreries, Es Mercadal, Fornells i Maó. Es tracta d'una crida a viure amb amor de cara a la mort, l'hora de la veritat, per trobar la vida eterna.