Alaior. Gairebé un centenar de persones van acostar-se a les instal·lacions de l’entitat cultural a la plaça des Ramal - Javier

TW
0

Per què els mitjans no es fan ressò dels drets dels majors, fins quin punt televisió, ràdio i premsa estan contribuint a augmentar la crispació existent o com es mesura l'audiència són algunes de les qüestions que van plantejar-se ahir en el decurs d'una animada xerrada-col·loqui sobre "La gent gran als mitjans de comunicació" organitzada pel Club de Jubilats d'Alaior que es desenvolupà ahir al capvespre a les instal·lacions de la plaça des Ramal.

Fidel al seu esperit reivindicatiu d'una vellesa activa i inquieta, l'entitat alaiorenca va plantejar un tema inusual entre la gent gran de l'illa i va obtenir una excel·lent resposta. Gairebé un centenar de socis van acudir a l'acte coordinat per la redactora en cap del diari "Menorca" a Ciutadella, Lola Maiques Flores, a qui van acompanyar Jacobo Heredia, director de Ràdio Balear a Menorca i Lluís Soler i Marga Vives, editors del "Hoy por hoy Menorca" i "A vivir que son dos días. Balears" de la SER, respectivament.

En la seva introducció, Maiques Flores va comentar que el tema triat havia estat objecte d'anàlisi d'universitats com la Menéndez Pelayo i la d'Alacant -la qual promou un observatori de gent gran i mitjans de comunicació- i que suscitava un interès social, que no normatiu, del qual se'n derivava una valoració negativa per quant la vellesa no rep un bon tracte mediàtic per la primacia de la joventut i la potència d'altres missatges comunicatius.

Els seus companys de taula van coincidir en aquesta anàlisi encara que van insistir tots tres en el valor que té la gent gran per l'experiència que atresora. "Té una importància cabdal en la nostra societat perquè la sustenta des de diferents punts de vista i cada cop són més", remarcà Soler, abans de reconèixer, però, que l'especialització viscuda als mitjans no havia arribat a la gent gran.

Com el seu company de la SER, Heredia va subratllar les mancances dels mitjans pel que fa a la gent gran -"els donem la importància que es mereixen? Encara no. Ens especialitzem però no hi arribem", apuntà- i la necessitat de col·laborar perquè "la veu d'aquest sector sigui més forta i tingui un lloc propi als mitjans".

Per la seva banda, Vives explicà que aquestes mancances són fruit "d'arrossegar uns principis preestablerts a l'hora de decidir què és actualitat" i d'uns criteris "frívols" que donen més presència al "més guapo, el més ric, el més fort i el més competitiu", al temps que coincidia amb els seus col·legues en la gran riquesa que havia estat per a ella poder entrevistar i conèixer des de la seva professió a la gent gran.

Un cop finalitzades les intervencions s'obrí un interessant torn de paraula on, per un cop, entrevistadors van passar a ser entrevistats.

Els jubilats volen que no només se'ls vegi com la veu del passat

Els jubilats d'Alaior van seguir amb atenció les intervencions dels periodistes amb atenció i l'empegueïment inicial es va anar diluint poc a poc, fins el punt que en el seu torn de paraula no van dubtar en fer plantejaments crítics i contundents envers els mitjans. Entre ells, la necessitat que es vegi la gent gran no només com a font d'experiència, transmissors d'històries passades, sinó sobretot com a persones actives, projectades cap al futur que viuen el seu dia a dia, contribuint a conformar la nostra societat.

També hi hagué comentaris en demanda d'uns mitjans amb continguts més atractius i interessants, que alleugereixen el pes que té la política, els esports o els personatges del cor i contribueixin a minvar la crispació existent. Els periodistes insistiren que els mitjans reflecteixen el món que els envolta -filtrat per uns criteris, potser massa interessats, comercials o econòmics- i van fer una crida a la reivindicació pública d'uns mitjans de més qualitat i més fidels a una de les seves finalitats primigènies, la de contribuir a l'existència d'una opinió pública formada.

"Ningú no ens regalarà res. Si volem uns mitjans de més qualitat i més plurals haurem de començar a exigir-los i triar en conseqüència", digué Maiques Flores.