Porta. Ha deixat al descobert l’arquivolta gòtica

TW
0

Al desembre de 2006, els llavors bisbe de Menorca, Joan Piris, i el conseller de Cultura, Manel Martí, signaven un conveni per restaurar la façana principal de la Catedral, feta malbé a conseqüència del pas del temps i de l'acció del llebeig. Gairebé quatre anys i 220.000 euros després, l'entrada, de factura neoclàssica i amagatall de tresors, llueix la seva millor cara.

Després de mesos d'intensa feina, Tandrisa, l'empresa especialitzada en la restauració de patrimoni, ha aconseguit retornar-li la seva essència i la seva bellesa, atorgant al conjunt de la Seu un aspecte acurat i polit. L'actuació cercava recuperar la porta del bisbe Juano a partir del projecte redactat pels arquitectes Agustín Petschen i Jordi Pons, per la qual cosa s'ha actuat a les pilastres, els ventanals i les balustrades superiors.

La intervenció, però, no ha quedat només aquí, pa que ha estat aprofitada per realitzar noves cates que complementassin les duites a terme a 2006, gràcies a les quals va descobrir-se l'arquivolta original del segle XIV, que es trobava tapada en la part interior de la porta principal. Aquesta arquivolta gòtica, visiblement deteriorada, haurà de ser objecte d'un nou projecte que pugui tornar-li, com ha succeït amb les altres portes, la seva fesomia original.

A més a més, a principis d'aquest any, els manobres que participaven en la restauració van dur-se una sorpresa en trobar un testimoni de la seva construcció. A la part de baix d'una de les columnes, hi havia un bòtil de vidre, que contenia un paper manuscrit i una moneda de plata amb l'efígie de Carles IV. Els especialistes havien de detallar la seva funció però, potser, era el record de la col·locació de la primera pedra de la façana.

Una façana gairebé llesta per donar la benvinguda als fidels i als visitants de la Seu.