claustre del Carme. Jordi Odrí va llegir el manifest "Ningú sense drets. Ningú sense llar" - Javier

TW
0

El Claustre del Carme de Maó i la plaça de la Catedral de Ciutadella es van convertir ahir en el marc on Caritas Diocesana de Menorca va donar lectura al manifest del Dia de les Persones Sense Llar 2010, "Ningú sense drets. Ningú sense llar". L'any 2010 es celebra l'Any Europeu de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social.

El Parlament Europeu s'ha compromès que pel 2015 a la Unió Europea ningú visqui al carrer. Durant els propers cinc anys Caritas, juntament amb altres entitats, cada mes de novembre recordarà que qualsevol ésser humà té dret a accedir als drets socials i a tenir llar pròpia. Només a l'Estat espanyol entre 26.000 i 30.000 persones es troben sense llar; la pobresa afecta un 20 per cent de les llars; i a les Illes Balears un 18,7 per cent de la població està per sota del llindar de la pobresa moderada. Caritas, juntament a altres entitats, reivindica que la lluita contra la pobresa sigui una prioritat econòmica i incorpori una visió social amb temes d'educació, salut, feina i habitatge.

Hi ha persones que viuen al carrer, en l'habitació d'una pensió, a casa d'un amic, en un centre d'acollida, un refugi... darrere cada història vital hi ha un deteriorament físic i mental degut a l'exclusió i a l'estigmatització social existent. Situacions que comporten dependència econòmica i de necessitats bàsiques.

Els perfils de les persones sense llar són en la majoria homes, tant nacionals com estrangers, freqüentment solters, tot i que augmenten el nombre de separats o divorciats, amb major nivell d'estudis i d'edat mitjana més elevada. També homes joves amb problemes familiars i dones joves i adultes que han patit maltractament, separacions o divorcis.

En el "Dia sense sostre" es reclama a les administracions públiques l'aprovament d'un Pacte d'Estat per la Inclusió Social i que es treballi per la modificació d'un model social que afavoreix la continuïtat de la pobresa i l'exclusió social. "Calen iniciatives polítiques, però també iniciatives que facin un seguiment dels compromisos polítics i recordin a la societat que ningú hauria de dormir al carrer".