TONI BOSCH SERRA - I.P.D.R.

TW
0

Autofitxa
Sóc en Toni Bosch Serra, nascut a Ciutadella l'any 1959. Sóc casat amb na Bàrbara, i tenim una filla de tretze anys que és de nom Neus. Fa divuit anys que vaig muntar un negoci per adobar sabates, ja que venc de família de sabaters. És una feina que m'agrada. Després de setze anys al costat del Mercat, en fa dos que sóc al Camí de Maó. Crec que sóc el darrer que hi ha a Ciutadella. En el meu temps lliure m'agrada ser a casa però també sortir a fer una volta.

Com sorgeix la possibilitat de posar aquest establiment?
Va ser fa divuit anys, venc d'una família molt relacionada amb el món de la sabata. Va ser el que em va fer posar el negoci.

Com ha evolucionat aquesta feina durant tots aquests anys?
Ha canviat al mateix temps que ho han fet els models de sabata. Ara, amb aquest tipus de calçat que es fa, tenc menys feina.

Són pitjors les sabates que es fan avui en dia?
Ara s'empra molt més la goma que la sola. M'agrada més la sola, perquè és més bona de fer-hi feina. Es nota molt l'arribada del calçat xinès, la sabata ja no és el que era abans. Ha perdut molta qualitat, igual com passa amb altres coses, com electrodomèstics, rentadores, frigorífics. En aquells temps les coses es feien amb més consciència.
Antigament, les sabates també eren molt més bones que no ara, però clar, els temps han canviat i ara interessa un consum més ràpid. Sabates comprades i en una, o com a molt, dues temporades, sabates al poal dels fems. La sabata xinesa no té qualitat.

I la sabata que es fa a Menorca?
Per a mi és la de més qualitat. La que es fa aquí segueix sent bona. El problema és la sabata que ve de fora.

Quines feines havia de fer abans i avui ja no sovintegen?
Posar mitges soles, punteres, plantilles, cremalleres. Les feines que normalment es fan damunt una sabata. Avui ja no es posen les mitges soles, perquè les fabriquen de goma.

I quina és la reparació més habitual actualment?
Ara, el problema més habitual és que les soles de goma es desferren més de la pell, i s'han de tornar a enganxar. He de fer moltes "xapusses" d'aquest tipus.

Quin tipus de sabates li duen amb més freqüència, bones o dolentes?
Em duen tot tipus de sabates, també de fer esport. Hi ha un poc de tot, bona i barata. Però igualment es nota que les coses han canviat, la gent compra sabates més econòmiques i de pitjor qualitat.

La pell que s'empra ara també és pitjor?
Sí, per a mi la que s'emprava abans era millor. La d'ara és més dolenta, es fa més malbé.

Ara amb la crisi, la gent ve més que abans a adobar el calçat?
Sí, crec que sí. I és normal. Quan hi ha una bonança econòmica tots malgastam més, perquè hi ha doblerets i és més bo de fer comprar una cosa nova que no fer adobar el que és vell. Ara, amb la crisi, hem d'estrènyer més el cinturó. Jo ho he notat perquè ve més gent.