ÚLTIM PREMIAT. Pere Alzina investigà la publicació periodística editada a Ciutadella "Juventud Republicana" - Arxiu

TW
0

La convocatòria de l'any que ve dels Premis Francesc de Borja Moll quedarà ajornada fins 2012 de manera que el certamen d'investigació de major dotació econòmica a l'Illa passarà a tenir una periodicitat biennal. És la decisió conjunta de l'Ajuntament de Ciutadella i l'IME com a organitzadors, que han convingut obrir un període de revisió de les bases que regulen els guardons.

La regidora de Cultura, Maite Salord, nega que l'ajornament del premi sigui per motius econòmics i afirma que la decisió pretén redefinir i modernitzar una convocatòria que arrancà el 1986. D'ençà aquesta data, el certamen s'ha lliurat de forma ininterrompuda cada any en el marc de les festes de Sant Antoni. Els premis són uns dels més veterans a l'Illa, consagrats a l'estímul de la investigació, que l'IME té instituïts amb un ajuntament. En aquest cas, la dotació és de 2.500 euros que aporta íntegrament el Consistori de Ciutadella.

"El període de revisió dels premis s'ha obert amb la pretensió de reafirmar-los en la seva importància per a la recerca cultural menorquina, de dotar-los de major projecció i modernitzar-los, perquè siguin uns premis del segle XXI", afirma la regidora.

Els "Borja Moll" s'adjudiquen a projectes d'investigació en tres cicles successius que afecten disciplines de la Història, la Llengua i Literatura i les Ciències Socials.

Els guardons premien un projecte d'investigació dins algun d'aquests camps. A l'autor del projecte seleccionat se li entrega el 25 per cent de la dotació total en el moment del veredicte del jurat qualificador.

A l'espera, més tard, de la redacció del treball, el guardonat pot rebre fins a un altre 25 per cent en el decurs del procés d'investigació per tal de cobrir despeses justificades relacionades amb l'acte de recerca. En el moment que l'autor premiat enllesteix el treball, se li atorga el 50 per cent restant de la dotació.

Amb l'ajornament del premi, el guardó quedarà convocat dins el segon semestre de 2011 per tal de ser lliurat per Sant Antoni de 2012.

Els Premis d'Investigació Francesc de Borja Moll han propiciat 24 recerques culturals del màxim interès acadèmic. El primer guardonat pel certamen va ser Joan Pons Pons, el 1986, amb un estudi sobre la llengua catalana a Menorca.

L'últim en ser guardonat va ser Pere Alzina, doctor en Ciències de l'Educació, que l'any passat presentà un estudi monogràfic sobre la publicació periodística "Juventud Republicana", que s'edità a Ciutadella entre els anys 1910 i 1916.