Imatge de l’eclipsi a Menorca - joan sans

TW
0

El primer eclipsi parcial de sol de l'any es va deixar veure aquest dimarts 4 de gener a Menorca amb més claredat de la prevista. Els núvols van donar una treva i van permetre gaudir del fenomen als menorquins aficionats a l'astronomia, sobre tot a la zona de Maó. Un privilegi, tenint en compte que degut al mal temps gran part de la Península no va poder apreciar la bellesa d'aquest singular fenomen.

Durant l'eclipsi la quantitat de llum no va variar perquè el sol va sortir ja eclipsat. Aquesta circumstància va fer que per a molts passés desapercebut. El fenomen va assolir el seu punt màxim a les 8.52 hores i va finalitzar a les 10.06 hores. Les condicions meteorològiques canviants van provocar que en algunes zones de l'Illa, l'eclipsi no es pogués apreciar en tota la seva plenitud.

Per tornar a veure una imatge similar a la que ahir va oferir el cel s'haurà d'esperar fins el 20 de març de 2015, quan està previst que es torni a produir un eclipsi parcial. Abans, al llarg d'aquest any se'n produiran tres més que no es podran percebre des de Menorca ni tampoc des de la Península.

No serà fins el 2026 quan tengui lloc un eclipsi de sol total, però com que serà a última hora del capvespre, el sol es posarà abans que acabi el fenomen.

Els eclipsis de sol es produeixen quan la lluna s'interposa entre la terra i el sol. Des de la terra, la lluna i el sol tenen quasi el mateix diàmetre però, depenent de la distancia entre la terra i la lluna, el diàmetre d'aquesta pot ser en aparença major o menor que el del sol.

Aquest fenomen dóna lloc a tres tipus d'eclipsis solars, que són parcials, totals i anulars. El que es va poder apreciar ahir des d'alguns racons de l'Illa va ser parcial, ja que la lluna només va arribar a tapar una part del sol.