Ester Pons va haver d’estudiar com es pentinava la gent als anys 30. - Jael Faveiro

TW
0

Els pentinats que lluiran els protagonistes de "14 d'abril. Macià contra Companys" han passat per les mans d'una menorquina. Ester Pons Bosch (Ciutadella, 1991) ha participat en el treball de perruqueria de la pel·lícula, una coproducció de Televisió de Catalunya i Minoria Absoluta, que recrea la proclamació de la República Catalana i que s'estrenarà en els propers mesos.

Diplomada en Grau Mitjà de Perruqueria, la jove de 19 anys finalitzà ahir la seva feina al film després de dies intensos de feina. El rodatge de la pel·lícula començà el passat dia 27, dirigit per Manuel Huerga amb el guió de Toni Soler. Ester Pons va ser escollida, junt amb altres dues companyes, per la directora de l'Escola de Perruqueria Miguel Griñó de Barcelona, per a l'important repte de pentinar els protagonistes de la pel·lícula segons l'estètica dels anys 30. La jove inicià els seus estudis a l'acadèmia, on s'ha diplomat i on ara cursa un màster d'estilisme i barberia.

Pons ha pentinat a actors de prestigi com Fermí Reixach, en el paper de Francesc Macià; Pere Ponce, com a Lluís Companys; Eduard Fernández, com a Francesc Cambó; o Joel Joan com a Joan Casanellas, entre un extens repertori de protagonistes i extres. La jove perruquera, abans d'iniciar el rodatge del film, va haver d'investigar sobre l'estètica imperant en els pentinats dels anys 30. "Vaig consultar internet, com també me van fer arribar les imatges reals dels protagonistes que recrea la pel·lícula per a caracteritzar els actors", comenta. Afirma que la moda retro actual beu de l'estilisme de l'època. "Les dones solien dur capell, amb una ona d'aigua frontal i una cua baixa recollida amb una monya. Els homes anaven engominats amb el cabell cap enrere o amb la clenxa a la banda, amb la patilla curta i el clatell ben afaitat. Llavors, els cabells llargs i les barbes eren considerats signes de pobresa", explica.

Hi ha hagut dies de moltes hores de feina, amb molts figurants, però diu que ha valgut la pena. "Ha estat una experiència molt enriquidora, tant a nivell professional com personal". La feina de perruquera era per a Ester Pons a diari entre les set i les nou del matí. Llavors els actors havien d'estar vestits i pentinats per començar el rodatge. "Pentinar 90 persones en dues hores no és fàcil". Després havia de seguir tot el rodatge per si algú es despentinava o per fer algun retoc. "L'experiència m'ha donat molta cultura", diu la jove perruquera que té en perspectiva tornar a Menorca per treballar.