TW
0

La setena edició de les Jornades d'Història Local i Patrimoni Cultural de Menorca, organitzades pel Centre d'Estudis Locals d'Alaior, arrencaren ahir as Migjorn amb l'exposició de miniatures d'elements etnològics, eines d'arader i la mostra de cordar cadires. El muntatge romandrà obert fins diumenge a la Sala de Teatre de La Palmera.

A l'acte d'inauguració, Joan Barber Ameller (Alaior, 1933), mestre miniaturista i artesà arader, oferí una dissertació didàctica sobre els usos de les eines que empraven antigament els araders. Els ormejos exposats van ser utilitzats en vida pel mestre arader migjorner, Joan Gomila Sales. A la seva mort, el seu fill, Pere Gomila Pons, fuster de 43 anys, els arreplegà creant una col·lecció única que suma quasi un centenar d'eines antigues.

Es tracta d'utensilis que han caigut en desús, i dels quals en molts casos s'ha perdut el nom. No obstant, Joan Barber Ameller, que els ha conegut al llarg de la seva trajectòria com a arader, explicà la seva utilitat al públic, acompanyat per Pere Gomila.

D'altra banda, Miquel Portella Moll, artesà de cordar cadires, oferí una acurada explicació del procés artesanal, des de la collita de la bova fins al seu trenat per a convertir-se en seient. El cordador mostrà diferents cadires cordades a l'estil antic amb bova o amb materials nous, així com les innovacions de disseny que ha introduït a partir de la tècnica antiga.