Ponències. Mercè Gambús, de la UIB, i Miquel Àngel Marquès, coordinador de les jornades - Paco Sturla

TW
0

Els treballs més recents d'historiadors i arqueòlegs han tingut aquest cap de setmana una plataforma de difusió en el marc de les VII Jornades d'Història Local i Patrimoni Cultural de Menorca, que avui es clausuren as Migjorn. El coordinador de la trobada, Miquel Àngel Marquès, destaca la consolidació de la trobada que enguany ha permès treure a la llum estudis i investigacions que d'altra manera quedarien limitats a l'àmbit científic.

Arqueòlegs com Antoni Ferrer, Elena Sintes, Martí Carbonell o María José León, entre d'altres, han aportat en les jornades els resultats d'excavacions i treballs en llocs d'importància com el jaciment de Curnia a POIMA, el mosaic aparegut al carrer del Socors de Ciutadella, o l'estudi del subsòl de l'església de Santa Eulàlia d'Alaior. Així mateix és ressenyable la ponència de la catedràtica Margarita Orfila sobre Maria Lluïsa Belabre i l'arqueologia de Menorca, en l'any del seu centenari.

El director insular de Patrimoni, Amador Marí, aprofità la trobada per explicar les passes fetes des del Consell per a la candidatura de la Menorca Talaiòtica com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Les jornades també han incidit en la importància de la conscienciació sobre la preservació del patrimoni històric, amb aportacions valuoses com la d'Alberto Coll, president de la 'Martí i Bella', sobre l'enderroc de s'Hort de Grècia a Ciutadella o de Mercè Gambús (UIB). "La conclusió és que cal preservar i potenciar el nostre patrimoni històric i cultural com un valor afegit tant per a la nostra cultura com per a la gent que ens visita, i que pot convertir-se en motor econòmic", diu el coordinador. Marquès valora la bona acollida de les jornades, especialment de les ponències del bloc dedicat a la cultura i història des Migjorn, població amfitriona de l'edició d'enguany. El repte, segons Marquès, és arribar a poder publicar les ponències i conclusions. D'altra banda, avui a les 9 hores està prevista una visita guiada pel poble, i a les 12.30 hores, la projecció de dos documentals fets per migjorners.