JOAN COLL JANER - Cris

TW
0

Autofitxa
Vaig néixer a Ferreries el 1954, estic casat amb Maria Marquès i tenim dues filles. Faig feina de cuiner a l'Hospital Municipal de Ciutadella i tenc la carta de mestre artesà com a torner de la fusta. Els dies lliures me dedic a tornejar, és la meva afició, tot i que fa anys va ser el meu ofici. A part d'aquesta passió, m'agrada molt anar a pescar i caminar.

Vostè va obtenir la carta de mestre artesà el 2001, és l'únic torner de la fusta a Menorca?
Que tengui la certificació d'artesà a Menorca, sí. Tornejar la fusta és una feina que deriva de l'ebenisteria. Amb el torn es fan peces bàsicament rodones: potes de taula, cames de cadira, balustrades, tiradors d'armaris...

D'on li prové aquesta afició?
Als 10 anys vaig començar a fer feina d'ajudant a una ebenisteria. Als 12 vaig acabar l'escola. Llavors el mestre de la botiga me va dir que tenia possibilitats de ser torner i em va posar al costat de l'expert per aprendre. Vaig començar a fer còpies i en poc temps ja feia peces. Vaig agafar pràctica i en vaig aprendre. Als 16 anys vaig canviar d'empresa i als 25 vaig comprar el torn amb el qual em vaig ensenyar. Ara el tenc al meu talleret.

Què ha succeït amb l'ofici de torner, per què ha desaparegut?
En part ha passat de moda i en part ha estat per la tecnologia, que va dur els torns copiadors automàtics. Llavors ja no era rendible fer feina a mà, per açò ha quedat com un ofici antic. Fora de Menorca hi ha molta afició i a l'Illa hi ha un parell de joves que tenen torn i comencen a aprendre. Hi ha una revifada.

És una afició polida?
Sí, perquè fas la feina amb les teves pròpies mans i el resultat pot ser espectacular. Si tens bones idees i bons models pots aconseguir peces molt artístiques, ja siguin reproduccions o models d'inventiva pròpia.

Quina és la seva peça preferida?
Actualment gaudesc molt fent rèpliques d'àmfores amb llenya, amb el sistema de segments. Cada segment és un trosset d'un cercle de fusta, per açò aconsegueixes la forma arrodonida.

Ho fa per gust o per a encàrrecs?
Faig feina per jo, de gust, com a afició, tot i que si me fan un encàrrec el puc arribar a fer. De fet, algun fuster a vegades m'encomana alguna peça o qualque restaurador de mobles també, com fer peus de canterano o peces tornejades. Fins i tot he tornejat pilars per a rellotges anglesos.

Deu ésser una feina laboriosa...
Has d'estar molt concentrat. El repte és aconseguir moldejar la llenya a la forma i les mides que tu vols.

Les seves peces tenen un alt valor artístic i decoratiu, i el passat agost va fer la primera exposició a Ca n'Àngel as Mercadal, quin és la millor fusta per al torner?
He fet gerres, centres de taula, bolles de decoració, castanyoles i, abans, balustrades d'escala. De pomets de cuina en vaig fer a mils quan era fuster. La millor fusta és qualsevol que tengui la veta petita, com la teca o el faig. Com més dura millor.

Quins projectes té com a creador?
M'estim més no dir-ho (riu). Me roda pel cap fer una taula d'escacs a base de segments. Ara estic en un moment de pensar noves idees, perquè quan m'agafa la vena fins i tot me pos a tornejar els diumenges! Per fer una àmfora, que pot dur 1.500 segments de llenya, puc estar 3 mesos enfeinat. La gent es sorprèn quan ho veu perquè no s'explica com està fet. El resultat de les peces sempre sorprèn.