Bernardino Todolí - Arxiu

TW
0

Bernardino Todolí López (Ciutadella, 1978) viu des de fa quatre anys a Japó, on va arribar atret per l'aikido. Des de Kyoto ha viscut aquests dies la catàstrofe que ha assolat amb força regions del país, amb conseqüències devastadores i un número de morts esgarrifós.

Va notar alguna cosa al mateix moment del sisme?

No vaig notar res, primer perquè aquí on visc ara està bastant enfora de la zona afectada i perquè va coincidir que estava fent un petit xubec.

Com ho ha viscut el país?

Encara que els japonesos feia temps que esperaven un terratrèmol molt gros, ningú es podia imaginar que ho fos tant, així que la gent està bastant sorpresa. Veig que la població està ajudant en el que pot a la gent afectada, una vegada més en moments catastròfics surt la solidaritat. Quan veig per la televisió les imatges no m'ho puc creure encara, llocs que he visitat i ja no hi són... És una cosa que mentalment no es pot pair fàcilment. Sembla com una pel·lícula, però no ho és.

Quins efectes ha notat (interrupció de comunicacions, saturació de línies...)?

Afortunadament no vaig notar molt els efectes, l'únic és que quan volia contactar amb amics o coneguts de Tokio no hi havia senyal, era impossible fer-ho. Me van dir que per motius d'emergència tallen les comunicacions telefòniques. Ara bé, internet sí que va funcionar en tot moment.

Coneix algú de la zona afectada?

Sí conec gent, es més, gent especial per a mi. Molt a prop hi ha el poble on es va originar l'aikido (art marcial), Iwama, i allà viu el meu mestre Hirosawa Sensei i un amic, Amir. Del mestre no en tenc notícies, no agafa el telèfon, però segurament està bé. Pel que fa a n'Amir, dir que ha viscut el terratrèmol de primera mà i diu que va ser molt, molt bestial, molt més del que havia viscut (grau 4 i ja fa respecte!). Va coincidir que donava classes a una escola i a dia d'avui encara no ha pogut tornar a casa seva! Xerro cada dia amb ell i diu que no atura d'haver-hi moviments i per açò no pot descansar bé. A part no té ni idea de com deu ser l'estat de casa seva. Segons ell, açò es veia venir perquè darrerament hi ha havia molts sismes i més d'una vegada va haver de sortir corrent de casa seva perquè borinava tot. Farà unes dues setmanes vaig estar en aquest poble per fer vuit dies d'entrenaments intensius. Vaig estar a ca n'Amir i quan ho pens, sé que som afortunat perquè podria haver passar quan jo era allà.

Ha rebut moltes trucades de Menorca?

Més que trucades, molts de missatges via e-mail, Facebook i Twitter. Ara bé els meus pares si que n'han rebut moltes.

Com pensa que ho afrontaran els japonesos atenent al seu caràcter?

En general, gràcies a la manera de ser i la preparació que tenen des de petits açò no és un caos. Saben que la fina línia entre la vida i la mort depèn de l'autocontrol i la calma. Són gent treballadora i saben que els perills de viure aquí són aquests.