Imatge d’una comunitat cristiana d’Eritrea - Cris/Ayuda a la Iglesia Necesitada

TW
0

Shahbaz Bhatti és una de les darreres víctimes de la intolerància religiosa. Qui era ministre de Minories de Pakistan va ser assassinat a principis de mes pel fet de ser cristià. Era conscient que podia ser assassinat, però no tenia por a manifestar-se contra la llei antiblasfèmia. Bhatti no és l'únic cristià a ser perseguit. L'informe de l'entitat "Ayuda a la Iglesia Necesitada" denuncia que hi ha 350 milions de cristians perseguits i que en l'últim segle han mort més de 45 milions. "Els cristians són el grup més perseguit del món, són els màrtirs del segle XXI i el seu atac també és el més silenciat", afirma la delegada a Catalunya i Balears de "Ayuda a la Iglesia Necesitada". Ariadna Blanco Florit (Barcelona, 1974) és descendent de menorquins (el seu avi matern era el maonès Gonzalo Florit Cortiella). "Em sent d'aquí perquè la gent em tracta com si fos a casa meva", comenta. Aquests dies ha visitat l'Illa per donar a conèixer a la Diòcesi l'entitat que representa i presentar l'informe sobre la situació de la llibertat religiosa al món. L'estudi es fa cada dos anys i esdevé una diagnosi, país per país, a 194 estats, sobre la realitat de la llibertat religiosa i de consciència. En aquest cas, segons Ariadna Blanco, els missioners són les fonts primeres per elaborar l'informe.

"Ayuda a la Iglesia Necesitada" és una entitat que depèn de la Santa Seu i fa més de 60 anys que es dedica a ajudar els sacerdots, els religiosos i religioses i els missioners i missioneres en la seva tasca pastoral en països on els cristians estan perseguits i on hi ha molta necessitat. Exemples d'ajuda proporcionada per l'entitat són des de l'ase facilitat al padre Juan a Perú per a desplaçar-se per les zones rurals, la reconstrucció de l'església de Santa Bakhita a Sudan, fins les beques que ofereix a un de cada sis seminaristes arreu del món. L'entitat no rep subvencions, depèn de la caritat de la gent.

"L'informe és la nostra eina per informar al món, per denunciar la persecució religiosa i sensibilitzar la societat", assenyala. Ariadna Blanco coneix de prop l'Església perseguida. Acaba de tornar de Sudan i afirma que una de les coses que més l'han impactat és que els cristians perseguits es senten molt aïllats. "Se'n recordaran de nosaltres l'Església catòlica i Occident?, em preguntaven. El que em demanaven és que preguéssim per a ells i els seus enemics. És un gest de la nostra identitat cristiana, d'amor absolut per arribar a la pau i la veritat. Tornes reevangelitzada d'aquests llocs", comenta destacant l'exemple d'aquestes persones creients. Afegeix que la consciència d'aquests cristians "és que poden suportar la persecució gràcies a Déu".

Les dades que aporta Ariadna Blanco són esfereïdores. A Iraq, per exemple, on hi ha una comunitat cristiana d'ençà el segle V, el número de cristians s'ha reduït de 1,2 milions de persones a 400.000. La delegada de "Ayuda a la Iglesia Necesitada" diu que hi ha dos fets que han marcat la persecució dels cristians: la declaració de guerra d'Al-Qaeda, proclamada el 23 de febrer de 1996, i la invasió d'Iraq. "Aquests dos esdeveniments han contribuït a identificar els cristians amb els occidentals com a traïdors i a crear un clima d'enemistat i odi".

Segons apunta Blanco, hi ha tres focus de persecució: el fonamentalisme islàmic (a països com Afganistan, Egipte, Iran, Iraq, Bangladesh, Nigèria, Pakistan o Somàlia, entre d'altres), l'hinduïsme radical a l'Índia i els règims totalitaris (cita a Xina, Corea del Nord, Cuba o Veneçuela).

En aquest sentit, es refereix a que el focus més important de persecució és el fonamentalisme islàmic. Tot i que matisa el fenomen. "Una cosa és l'islam polític i l'altra la gent del poble. Els governs moltes vegades porten a terme una política d'islamització radical que fa que la gent del carrer hagi de seguir els dictàmens per por a llocs on hi havia hagut una convivència pacífica entre religions", assenyala. Per contra, com a exemple de convivència cita els casos de Qatar o Kuwait "on les comunitats cristianes al manco poden celebrar els sagraments dins les esglésies, tot i que hi ha restriccions a les manifestacions religioses al carrer".

A part del fonamentalisme islàmic, segons Blanco, una altra amenaça important "és l'augment de la cristianofòbia a Occident, el que fa que neguem la nostra identitat cristiana".

La delegada d'AIN comenta que el concepte de persecució és ampli i va des de les situacions de marginació que pateixen els cristians, com no tenir accés a l'educació o la sanitat, a situacions com multes, retirades de passaport, la prohibició d'erigir esglésies, a reunir-se o a cap símbol religiós. "O que t'empresonin, et torturin i t'assassinin", afegeix. La labor d'Ariadna Blanco és informar i sensibilitzar sobre aquesta realitat que afecta a milers de cristians arreu del món. "Hi ha llocs com Somàlia, que pel fet de tenir una Bíblia a casa et ve la policia i et pot decapitar, o detenir com a Corea del Nord. O casos de creients celebrant l'Eucaristia que han estat cremats a dins l'església com a succeït a l'Índia. No podem permetre que aquesta persecució quedi silenciada", conclou.