BÀRBARA MARQUÈS PONS - B.M.

TW
0

Autofitxa
Em dic Bàrbara Marquès Pons. Sóc de Ciutadella i el meu nom en el món de l'artesania és Lin Marquès. Sempre he treballat en la confecció de pell però des de fa 4 anys m'hi dedico com artesana. Confecciono bosses de diferents tipus.

De ben jove ja treballava amb pell. No és així?
Sí. Quan vaig acabar l'escola vaig començar a fer feina en la indústria de confecció amb pell. I sempre que quedava qualque tros deixava anar la imaginació i creava alguna cosa. Després ho regalava a gent coneguda.

La seva incursió a l'artesania va trigar una mica més, no?
Em vaig iniciar fa quatre anys. Estava treballant en una empresa de marroquineria que va tancar. Llavors vaig començar a fer mostraris, a fer la meva pròpia producció. Vaig anar a la fira del camp i allà vaig conèixer a artesans que em van informar. El Centre Artesanal de Menorca em va ajudar molt. Després vaig muntar una petita botiga que està oberta els mesos d'estiu i en la qual venc bosses, bandoleres, moneders.

Com són aquests articles?
Faig models molt bàsics i funcionals, alguns adornats amb motius de l'Illa com sargantanes o la mar.

Amb quin material fa feina?
Un 95 per cent és pell però també ho combin amb tèxtil

A qui van dirigits els productes?
Són productes encaminats al turisme. Als turistes els hi agrada perquè són pràctics i perquè alhora per ells són un record de Menorca.

Quan temps li suposa crear un d'aquests productes?
Quan es tracta de col·leccions, amb les que ja dus temps treballant i tens un rodatge, puc tardar 20 minuts.

Quin és el punt de partida a l'hora de crear una peça?
Si és una col·lecció per vendre, penses en temes comercials. Si has de fer una peça per una exposició, més artística, costa més trobar un punt d'inici. Normalment és tracta de partir del que vols donar a entendre amb aquella peça i aplicar-ho de la millor manera possible sobre la pell. Es tracta de fer feina amb les mans i el cap a la vegada.

Què és el que més li agrada d'aquest ofici?
Em produeix molta satisfacció veure com d'un tros de pell treus un producte, el resultat. A més, m'agrada molt la venda directa, perquè és la manera de poder explicar a la gent com està fet el producte que s'endu. La gent ha de saber que hi ha molta feina de mans però també altres tasques també importants.

El treball artesà té futur?
S'ha perdut molt el treball artesà però encara hi ha camí per córrer. El producte de fora ens envaeix i no podem competir amb preus. Però hem d'emprar l'arma del que és nostre.