TW
0

Autofitxa
Em dic David Piris i tenc 42 anys. Sóc professor-monitor de polimanteniment d'edificis públics. Entre les meves aficions destacaria el motor i les plantes. Estic separat i tenc un fill. Amb uns quants companys vam decidir formar una nova associació, la d'Homes Separats de Menorca (AHOSEME) de la què som el president.

Com a president de l'Associació, m'imagin que les reivindicacions del grup van una mica en paral·lel a la seva situació personal.

Evidentment les inquietuds surten a partir de la separació, i després, en veure que les coses no són com pensaves mires de millorar aquesta situació. Entrebancs cap, la vivència, molt dura.

Quan es forma l'Associació d'Homes Separats de Menorca? Com va sorgir la iniciativa?

L'associació va néixer a finals d'abril de 2010. Érem un grup que veiem injust que per temes legals no poguéssim exercir de pares, tal com ho fèiem abans de separar-nos, i que estàvem i estem encara limitats en la relació amb els nostres fills.

Quins objectius volen assolir amb aquesta associació? S'han marcat algunes fites?

La fita és poder aconseguir la màxima estabilitat en l'entorn familiar dels nens. Creiem que la millor solució passa per crear un entorn adequat a cada situació, i no la imposada per una sentència judicial. És per això que la custòdia compartida ajudaria a millorar aquestes situacions.

Quina diria que és la situació actual general dels pares separats de Menorca?

La majoria estem amb un conveni més o menys estandarditzat, i com sempre en clara descompensació amb la mare. Tots els de l'associació creiem que els nens no poden gaudir del seu pare el temps que caldria. Hi ha manca d'informació del què suposa la separació de la parella, els fills no s'han de separar dels pares. En relació als nens creiem que no es tenen en compte a l'hora de repartir responsabilitats.

Quants socis són actualment?

Som 29 associats encara que tenim el suport de molta gent i curiosament gairebé la meitat són dones.

Quines activitats tenen previstes per desenvolupar?

Divendres hi va haver una xerrada a la sala "Sa Nostra" de Ciutadella, ahir una sortida informativa al carrer de ses Voltes de Ciutadella i avui celebrem un dinar popular. Seguirem fent xerrades amb persones especialitzades.

Com valora la trajectòria de l'associació des de la seva creació? Han aconseguit algun avanç en la seva situació?

En aquest primer any hem consolidat la junta directiva i ens hem informat de com estan les lleis i què fan altres associacions. L'avanç és lent però estem rebent el compromís de partits polítics locals per ajudar-nos a millorar la situació.

Creu que no estan prou emparats per la llei?

La llei es molt ambigua, per un cap diu que tots som iguals i per altre diu que no. Darrerament han sorgit lleis molt discriminatòries cap els homes. Tots tenim els mateixos drets d'exercir com a pare o mare.

Quina és la situació respecte dels fills?

Per desgràcia hi ha molts de nens que no poden gaudir del seu pare amb la mesura que voldrien.