Estampa. Les imatges típiques de l’estació primaveral ja es deixen notar a diferents racons de l’Illa - Cris

TW
0

L'hivern, plujós i més fred de l'habitual, deixa pas aquest dilluns a una primavera que, si respon als cànons normals, continuarà cedint protagonisme a les precipitacions."Pel que es pot intuir serà una primavera normal, típica, però una mica més càlida del que és habitual", explica Xavier Pons Cladera, gran aficionat a la meteorologia. A Menorca, una primavera normal és sinònim de pluja i qualque tempesta. "Clar que en aquesta matèria dos més dos no sempre són quatre", avisa Xavier.Tot i que la nova estació comença avui, la primavera ja du uns dies fent-se notar. "La pluja de fang que vam viure la setmana passada és un fenomen típic de la primavera, que s'ha avançat. De la mateixa manera que es van avançar la resta d'estacions".

Enguany l'hivern ha estat llarg i passat per aigua. De fet, segons dades de l'Agencia Estatal de Meteorologia, al llarg de l'últim any s'han registrat a l'Illa un 45 per cent més de precipitacions. Una circumstància que no és garantia d'una primavera més seca. "És molt difícil fer pronòstics a llarg termini, però a Menorca la primavera i la tardor solen ser plujoses. I el fet que hagi plogut molt aquest hivern no vol dir que a partir d'ara plogui menys", explica Rafa Raga, responsable de l'estació meteorològica de Son Quim, a Ciutadella.

Entre tanta hipòtesi, una certesa. Es prepara una primavera incòmoda pels al·lèrgics. Les abundants pluges registrades a la tardor han afavorit la concentració de pol·len, el pitjor enemic de les persones amb alguna afecció al·lèrgica.

En el transcurs de la nova estació que s'inaugura avui els aficionats a l'astronomia podran gaudir d'un eclipsi parcial de sol, previst per l'1 de juny, i d'un eclipsi total de lluna, del tot visible des de les Illes, que es produirà el 15 de juny.

Balanç

Si es preveu una primavera propera als estàndards, l'hivern tampoc ha estat del tot atípic. "Enguany s'han donat elements habituals de l'hivern que, per exemple l'any passat no es van donar, com són les seques de gener", explica Xavier Cladera.
La dada més cridanera la proporcionen les xifres relatives a les precipitacions. Entre gener, febrer i la primera quinzena de març ja s'han registrat 188 litres, segons dades obtingudes a Son Quim. "Del 14 al 28 de febrer, va ploure cada dia a excepció d'un. Dels primers 15 dies de març, hi ha hagut precipitacions en 10", explica Rafa Raga. Dades confirmades a l'estació del Toro, on Margalida Sureda s'encarrega de la seva gestió.
El balanç de l'hivern evidencia també una lleugera baixada de la temperatura mitjana de 0,4 graus. "Són descensos mínims que no es noten en el dia a dia", assenyala Rafa Raga. De fet, el valor més baix del mes de febrer, un dels mesos més freds, va ser de 4,9 graus.