TW
0

L'autobús acaba d'arrancar per iniciar la primera visita del capvespre a les obres de construcció del desviament de Ferreries. Sortim del polígon industrial, on ens hem embarcat una vintena de persones, la majoria del poble. Prèviament, ens han fet signar un document que eximeix l'UTE constructora de qualsevol responsabilitat si ens fem mal durant el recorregut i ens entreguen un fulletó sobre la variant, il·lustrat amb fotografies. Ens acompanya Rodrigo del Pozo, el director de les obres, que comença les explicacions des del primer moment i atén amb amabilitat i en castellà qualsevol pregunta o dubte.

El guia haurà fet el trajecte diverses vegades al llarg de la jornada de portes obertes, celebrada ahir. Amb un altre company s'hauran tornat per atendre les prop de 300 persones que, a través dels 15 viatges organitzats des del matí fins el capvespre, han pogut conèixer de primera mà el projecte viari més important fet a Menorca. "El matí ha vingut molta gent, sobretot famílies de Ferreries al complet amb els fillets i els avis. Sí s'ha notat que amb el canvi d'hora hi ha hagut un poc d'embull amb la puntualitat, però ho hem solucionat", comenta el director de l'obra.

Mentre, l'autobús arriba al creuer de Cala Galdana, on es construirà l'enorme rotonda que permetrà enllaçar el desviament amb la carretera general i els vials secundaris. Giram a la dreta, per darrera el cementiri, i ens endin­sam per un camí d'obra en un paisatge desconegut ple de talussos de terra vermella, el color tan característic de la geologia local. Els fillets han volgut asseure's al davant de tot per no perdre's detall del recorregut. Estan esvalotats. Dins l'autobús hi ha expectació.

Arribam a un punt, darrere el cementiri, des d'on es contemplen unes impressionants vistes de Ferreries des de dalt. Espontàniament els passatgers esclaten en una exclamació unànime de sorpresa. "Sí que som amunt!", s'escolta. De fet, és una visió inèdita del poble. El propi recorregut del desviament farà descobrir un nou paisatge del camp de Ferreries, travessant les muntanyetes interiors del nord del poble.

El conductor ens du fins la boca del túnel, la principal atracció de les obres. Davallam, ens fan posar el casc de protecció i el creuam a peu. "Quina corrent que passa!", exclama una dona major, mentre posa èmfasi en el vent que passarà per la galeria quan bufi la tramuntana. Passar per l'interior del forat fet a la muntanya impressiona: té 15 metres d'amplària, vuit d'alçada i 160 de longitud. És el primer túnel construït a Menorca. "Quant van tardar per excavar el forat?", demana amb naturalitat un dels fillets. Tothom riu. El director de l'obra respon que van ser dos mesos de feina i que el forat tindrà tres carrils: dos d'anada i un de tornada. El lleu pendent que té la calçada facilitarà el drenatge de l'aigua de pluja.

Abans de sortir del túnel, els fillets reparen en una petita cavitat a una de les parets laterals. Està folrada de pedra i sembla una capelleta. El guia demana al grup si sabem per a què serveix. "Per a posar Sant Bartomeu!", respon un dels pares, mentre la gent torna a riure. No va mal encaminat. El director de les obres explica que els obrers especialitzats en fer túnels, cada vegada que comencen una nova obra no s'obliden de posar la imatge protectora de Santa Bàrbara, patrona de la mineria. Ahir ja no hi era. Se l'havien endut a una altra obra. "Veis com haurem de posar Sant Bartomeu...", insistia el pare.

El final del túnel dóna pas a un espectacle esfereïdor de talussos i munts de pedra i terres. Impressiona a tots. L'aspecte desèrtic de la terra remenada contrasta amb la verdor que es veu més enllà de les obres. En primer pla, apareixen uns bouers mig esfondrats. De les antigues cases del lloc, ja no hi queda ni rastre. "Açò era el lloc de Sant Bartomeu. Jo hi venia a jugar de petit", recorda un del grup. Un altre dels visitants comenta a la seva dona que el cavall blanc que va treure quan va sortir a les festes de Sant Bartomeu era d'aquest lloc.

Ens tornam a embarcar a l'autobús i passam per nous camins d'obra, entre maquinaria pesada treballant, sense aturar, tot i ser diumenge. Durant el recorregut veiem els passos soterrats que facilitaran el trànsit agrícola i de bestiar. També davall les rotondes hi haurà passos per a vianants i per a ciclistes. Passam pel que serà el viaducte de Sant Patrici, per davall del qual hi haurà una rotonda, i el guia ens indica la magnitud que tindrà l'estructura metàl·lica.

En total les obres de construcció dels 4,8 quilòmetres del desviament hauran representant un moviment de 300.000 metres cúbics de terra. "Si mateix, sí que n'hi ha de terra borinada!", comenta una de les àvies del grup mentre ens dirigim cap el poble. L'excursió ha durat quasi mitja hora i arribam amb les sabates plenes de pols vermella. Tornam al punt de partida al polígon, on un altre grup està preparat per iniciar una nova visita. El cost total de les obres serà de 21,3 milions d'euros, executades per l'UTE entre Ferrovial-Agroman i Construcciones y Contratas Illes Balears.

Les obres fa just sis mesos que van començar. El director de l'obra ens diu que encara hi queda tot un any de feina. "Tindràs temps d'aprendre es menorquí!", li diu l'home major del grup, mentre li agraeix les explicacions. "Debería...", respon el guia amb un somriure.