BARQUES. El llaüt "Oscar" de 43 pams ja està preparat per sortir a capturar les primeres llagostes - M.P.M.

TW
0

Tot és apunt. Les xarxes ja són dins les barques, arranjades i amb les cordes, els ploms i el suro en el seu lloc.

Avui comença el període de captura del crustaci més preuat de l'Illa, la llagosta, que es podrà pescar fins el proper 31 d'agost.

Dimarts, tan sols un parell de dies abans de l'alçament de la veda, assegut a un banc a la vorera de la mar després de tornar d'una jornada de pesca que ha començat a les tres i mitja de la matinada, en Jaume Sans contempla la seva embarcació, un llaüt de 43 pams anomenat 'Oscar'.

Aquest forneller es dedica a la pesca des que tenia 23 anys. Trenta-vuit anys després dels seus inicis assegura tenir-ho ja tot a punt per partir cap a la captura de la llagosta. És pescador per tradició familiar. El seu pare ja practicava aquest art així com els seus avis i oncles. És més, el progenitor va morir a causa d'un llamp mentre pescava amb el seu germà bessó quan en Jaume Sans encara es trobava en el ventre de la mare.

Sans assegura que antigament pescava amb nanses però avui en dia i, com gairebé la totalitat dels pescadors, ho fa amb xarxes. Aquestes s'han d'arranjar i, en algun cas, fer-se de nou, una feina que realitza ell mateix durant el temps de veda.

Indica que la pesca de llagosta és més tranquil·la perquè no requereix matinar tant. "Deixes les xarxes calades i a l'endemà matí, just quan surt el sol, s'arrepleguen per tornar-les a llençar". D'aquesta manera, ahir els pescadors ja van poder deixar-les calades per arreplegar la captura aquest matí. Malgrat desconegui com anirà la temporada ja que "no podem fer càlculs d'allò que veiem quant menys d'allò que és al fons de la mar", espera que sigui un temps fructífer.

Aquest període de captura coincideix amb l'aprovació definitiva del reglament pel qual s'estableixen les condicions requerides per a l'ús de la marca de garantia de Llagosta de Menorca. Segons Sans, "feta la llei, feta la trampa". Tot i així no descarta que sigui una iniciativa beneficiosa i necessària per protegir el producte illenc. La llagosta emparada per aquesta marca ha de ser de l'espècie "Palinurus elephas" i la seva captura es farà pel sistema de xarxes i nanses, la mida mínima ha de ser la que especifica la legislació vigent (90 mil·límetres el cap) i la zona marítima de captura és la que es denomina plataforma continental de la costa de Menorca. La consellera d'Economia i Medi Ambient, Antònia Allès, avança que després d'aquesta aprovació, els sectors implicats, com són restauradors, pescadors i peixateries, han de sol·licitar al Consell la marca. Posteriorment es crearà la comissió assessora encarregada de posar en marxa el distintiu.