TW
0

Autofitxa
Em dic Raúl Mateo Riera, tenc 23 anys i sóc de Maó. Vaig estudiar a La Salle i al Joan Ramis i Ramis. Després me'n vaig anar a Terrassa a cursar la diplomatura d'Òptica i Optometria. Durant molts anys he practicat esports, sobretot atletisme i bàsquet.

Com i per què va decidir estudiar per ser òptic?
Va ser una decisió complicada perquè hi havia moltes coses que m'agradaven. Però sabia que volia fer estudis relacionats amb ciència. A més, sempre m'ha agradat tractar amb la gent i m'ha interessat la branca sanitària. El fet que la meva família tingués una òptica em va acabar d'ajudar a decidir-me.

Un cop va acabar la diplomatura va decidir ampliar els seus estudis. No és així?
Sí, crec que a dia d'avui una diplomatura no és suficient. Així que vaig fer un Master oficial en
Ciències de la Visió. Sóc el més jove d'Espanya en tenir-lo. A més, vaig fer uns cursos a Navarra per especialitzar-me en entrenaments visuals i audiopròtesis.

I ara en què està treballant?
Estic fent feina a una òptica a Barcelona que fa entrenaments visuals per a fillets i adults des de fa 20 anys. A més, cada 15 dies venc a Menorca, on també faig feina a un òptica per tal de transmetre els coneixements a l'Illa, on no s'ha treballat gaire en aquesta matèria.

En què consisteixen els entrenaments visuals?
La gent té la idea que un òptic mira si una persona hi veu bé d'enfora i de prop. Un terapeuta visual mira altres coses, com per exemple, la visió en tres dimensions, que és molt important i que no sempre es valora.

Una vegada detectat el problema. Com treballa el terapeuta?
A vegades la solució és posar ulleres però a vegades el que fa el terapeuta és proposar exercicis senzills com per exemple fer moure els dos ulls alhora.

Què és el que més li agrada d'aquesta feina?
M'agrada fer feina amb al·lots. El meu pare era professor i jo crec que ho duc a la sang. Veure com pots ajudar a un fillet a través de l'entrenament visual és molt satisfactori.

Quins són els seus plans de futur?
Seguir ampliant coneixements sobre entrenament visual. Cada vegada sorgeixen més novetats en aquesta matèria i hi ha que anar aprenent contínuament. A més, vull iniciar una campanya de salut visual a les escoles de l'Illa realitzant estudis similars al que vaig fer a La Salle, on vaig fer proves bàsiques de graduació, proves de lectura i proves auditives, entre altres, a prop de 200 alumnes.

Té consciència la gent de la importància de cuidar-se la vista?
No li donam importància fins que no tenim el problema a sobre. No es treballa gaire la prevenció visual i s'hauria de fer més, sobretot en els fillets. En els primers anys de vida és quan més capacitat tenim per aprendre i si privam a un fillet d'un sentit, aquesta capacitat queda coixa. De fet, molts estudis evidencien que una mala visió és la causa més freqüent del fracàs escolar.