TW
0

autofitxa
Em dic Roser Coll i vaig néixer l'any 1954 a Ferreries. Pertany a la comunitat de les Concepcionistes Franciscanes des del mes de desembre de l'any 1970, és a dir, des de fa quaranta anys. I per tant, és des de llavors que confeccion les palmes del Diumenge de Rams.

¿Quants anys fa que la Comunitat es dedica a la confecció de les palmes de Diumenge de Rams?
Fa uns setanta anys que ens hi dediquem. Les clarisses de Ciutadella ja ho feien. La Comunitat estava bastant necessitada i van pensar que aquesta podia ser una manera de tenir alguns ingressos. A dia d'avui la comunitat no està tant necessitada, per això, els guanys es destinen a projectes solidaris, de Mans Unides, i al monestir que vam fundar fa cinc anys a Hondures ja que encara no es poden valer per elles mateixes. L'any passat, dues terceres parts de l'ingrés va anar a Mans Unides i una tercera part al monestir. Enguany supòs que farem el mateix.

Quin és el procés d'elaboració?
El material ens el proveeixen d'Elx on hi ha moltes palmeres. En duim una trentena de les més grosses que deuen fer prop de tres metres i 170 de mitjanceres que tenen uns dos metres d'alçada. Les més grans queden senceres i solen anar destinades a les parròquies. Les mitjanceres, algunes també queden senceres i la resta, les esmitjam per fer palmes per a fillets o filletes. Ja venen tractades. Quan arriben solc obrir el feix i les pos en un plàstic al terra i les seleccion per tamanys. Les deixem a les fosques perquè no s'assequin. A més, quan les compren els solem recomanar que les guardin en una bossa fins el dia del Ram.

I quan vareu començar a confec-cionar-les?
Les senyores de Mans Unides que venen a ajudar-nos fan unes palmes per a solapes i les comencen a fer més prest, deu fer unes tres setmanes que van començar. Però les palmes normals per a fillets i filletes vam començar a confec-cionar-les dijous.

Quines es destinen a palmes per a filletes i quines per a fillets?
Les de nenes són millors les de fulles amples i abundants i les de nens, més llargues i no tant espesses. Les palmes són com les persones que no n'hi ha cap d'igual, totes són diferents.

I quantes n'arribeu a fer?
En total, prop de 2.000. Són unes 500 solapes i la resta palmes normals.

Sou moltes qui us dediqueu a aquest art de filigrana?
Hi ha set o vuit dones de Mans Unides que ens ajuden els capvespres. I de noltros, som cinc les que en feim. A més, hi ha una concepcionista que té 88 anys i arranja les palmes que es destinen a les parròquies, les més grosses. Ho fem amb estones. No deixem la pregària per fer palmes però el temps de treball el dediquem a això.

Alguna novetat per enguany?
Hem fet una espècie de flor que sembla un para-sol però no sé si l'arribarem a vendre perquè és bastant complicat de fer. L'any passat vam introduir una rosa. I també fem picarols, pirulins, creuetes i moltes coses més.