Es Castell. És un dels pobles que conserva amb més força aquesta tradició religiosa-popular - Arxiu

TW
0

Set agrupacions de cantants i músics de diferents pobles de l'Illa, algunes d'elles estables i altres que es formen d'any en any per a l'ocasió, oferiran demà el seu repertori musical amb motiu de la celebració de la Pasqua florida. Totes elles interpretaran al manco una mateixa cançó, el "Deixem lo dol", encara que en diferents versions, un càntic pasqual que està documentat a l'Illa des de fa més de 400 anys.

Maó
Josep Mercadal dirigirà de nou l'audició de l'Orfeón Mahonés, amb unes 35 veus i el piano elèctric. El repertori inclou la versió de Josep R. Villalonga del "Deixem lo dol", a més de la caramella catalana "Crits i avall", el valcet "Ball de rams", la sardana "La llevantina" i la cançó popular "Eres niña". Actuarà al pla de la Parròquia (11.20 hores), a la processó de l'Encontre, a la plaça Bastió i a l'església de Santa Maria després de la missa.

Sant Climent
La versió del "Deixem lo dol" que els menorquins van exportar a La Florida el segle XVIII serà de nou interpretat pel grup dirigit per Mari Quintana i format per unes 45 veus i instruments. La resta del repertori serà "Gelosia" (Tòfol Mus-Joan Bibiloni), "Juramento" (Miguel Matamoros), "Bon dia" (Els Pets), "Oigan un vals", "Clavel de la bella noche", i "Habaneras de Cádiz" (Antonio Burgos-Carlos Cano). En primer lloc es cantarà a l'església (11.30 hores) i després as Casino, al domicili del santclimenter de l'any -Lluís Vinent-, sa Taverna, Molí de Foc, restaurant Ca'n Bernat, i al domicili de la gent gran o persones malaltes que ho demanin.

Alaior
A l'església de Sant Eulàlia (10.30 hores) es començarà el repertori matinal, amb la direcció de Luba Klevtsova: "Deixem lo dol" en la versió de Jaume Calafat, "Regina Coeli", "Coral" (Bach), "Sanctus Benedictus" i "Agnus Dei" (Perozzi), "Ave Verum," (Mozart), "Ave Maria" (Engelhart), "Signore delle cime" (Giuseppe de Marzi) i "Canticorum jubilo" (Haendel). El grup coral i instrumental actuarà després a l'Ajuntament, Centre Cultural i Club de Jubilats.

Es Migjorn Gran
Àgueda Sales, al front d'una trentena de veus i instruments, dirigirà la "Regina Coeli" en el cant d'entrada, a la mitja celebració i el final de la missa. A més, s'interpretarà durant la comunió la versió del "Deixem lo dol" que va recollir el folklorista migjorner Francesc d'Albranca. A part de l'església, també es cantarà al Club de Jubilats.

Es Castell
Enguany serà la segona vegada consecutiva que Cristóbal Torrent dirigirà el "Deixem lo dol", en la versió de mossèn Joan Pons Preto. A més, el grup format per uns 60 membres, interpretarà "Pensando en ti", "Torrevieja", "Escolta es vent (Tófol Mus-Ortega Monasterio), "Balada d'en Lucas (Ortega Monasterio), "Cor de Nabucco" (Verdi) i les següents cançons de Deseado Mercadal: "Surt a sa finestra", "Camí de cavalls", "Himne a Menorca", "Menorca, perla del mar" i "Sonrisa de Menorca". Les actuacions tindran lloc primer a l'Ajuntament (9.30 hores) i després al Club Nàutic, la Caixa, a la cantonada dels carrers Església i Gran amb el "Regina Coeli" durant la processó de l'Encontre, Sa Nostra, bar Ca'n Biel, l'església del Roser, Associació de Veïns i Centre de Cultura.

Es Mercadal
Quasi mig centenar de veus i instruments interpretaran la versió del "Deixem lo dol" de la directora del grup, Joana Gomila, i Marlén Coll. A més, oferiran "Perdut en la immensa mar blava", el bolero "La perla", "Escolta es vent" (Tòfol Mus-Ortega Monasterio) i la jota aragonesa "El gato y el ratón". Actuaran a l'església després de la missa, a l'Ajuntament i al Geriàtric.

Sant Lluís
La professora Marlén Coll dirigirà per primera vegada en el seu poble natal el "Deixem lo dol", que enguany presenta la particularitat d'estar format per fragments originals de José Sintes, d'ella mateixa i del seu pare Bartolomé Coll. La resta del repertori està format per "Asómate a la ventana", "Salid niñas bellas" (José Sintes), "Són teus ullets" (popular) i "Mirant sa posta des sol" (Juan Carreras-Marlén Coll). Les actuacions tindran lloc a l'Ajuntament (10 hores), Geriàtric, CCE Sant Lluís, església després de la missa i Club de Jubilats. A més, el dilluns de Pasqua, a les 19 hores, es celebrarà al teatre OAR un festival amb motiu del 250 aniversari de la fundació de Sant Lluís, amb actuacions musicals, balls populars, glosat i nova actuació del "Deixem lo dol".