Lliurament. Representants de Sa Nostra, Consell i Editorial Menorca presidiren l’acte d’entrega del XX Premi de Narració Curta - Cris

TW
0

"En el món de la creació potser pensàvem que vivíem en un celobert: un cel llunyà, un pati poc obert, el de la publicació, tancat, inaccessible. Fins que aquest guardó fou un finestral, el finestral que ens va permetre treure el cap al pati i mirar cap amunt, i veure que hi havia altres finestres, altres llums obertes, altres persones que escrivien". Amb aquest símil amb el títol de l'obra guanyadora, expressava el membre del jurat del Premi de Narració Curta Illa de Menorca, Juan Luis Hernández, i amb la veu entretallada per l'emoció, el significat d'un certamen que ja duu vint anys d'existència.

La sala de cultura Sa Nostra va acollir ahir l'acte de lliurament del premi Illa de Menorca de Narració Curta alçant a Montserrat Esbert Miguel, des Castell, amb l'obra "El Finestral", com a guanyadora del certamen que convoca la Fundació Sa Nostra, el Consell i Editorial Menorca. El guardó està dotat en 1.500 euros.

La menció per al millor relat d'un autor menor de 25 anys, dotat amb 450 euros i una beca d'assistència a la Trobada d'Escriptors en Llengua Catalana dins la setmana dels Premis d'Octubre, fou per Susana Febrer Cardona, maonesa de 23 anys, per l'obra "Ulls clucs". Finalment, el jurat va seleccionar la narració "El preu de renunciar a tot" de Joan Guash Torrent, de 22 anys i natural de Ciutadella, també per a una beca.

Juan Luis Hernández no dubtà en assegurar que "El Finestral" és un dels relats més formosos dels que han guanyat el guardó ja que inclou "quatre històries unides per un nexe comú, un cel obert, que trenca solituds, i dóna lloc a la solidaritat i la comunicació". Així mateix, "Ulls clucs" de Susana Febrer, permet recuperar generacions anteriors a la nostra i els seus valors.

El president del Consell d'Administració d'Editorial Menorca, José Guillermo Díaz Montañés, emfatitzà que el premi no només és un guardó econòmic sinó una forma d'incentivar la cultura i l'educació. Per la seva banda, el president del Consell Local de Sa Nostra, Guillem Camps, va destacar el valor d'un guardó amb vint anys d'experiència "davant les noves tecnologies i l'escassetat expressiva de la societat actual". Finalment, el conseller de Cultura, Joan Lluís Torres, recordà que vint anys a una mitjana de cent obres cada any ens porten a uns 2.000 relats. "Fomentar l'escriptura és fomentar la lectura", recalcà.

Relats a publicar

"El manuscrit" de Joan Alba Coll. Lloseta.n "Cendres" d'Eva Arroyo. Maó.

"Sabates de xarol vermelles" de Zulema Bagur Barber. Sant Lluís.

"El llaüt" de Pep Gómez Arbona. Alaior.

"Retorn" d'Assumpta Gorrias Pons. Ciutadella.

"Pinceladas de realidad" de Nerea Izquierdo. Maó.

"L'amant de xocolata" de Miriam Peral San Anastasio. Es Castell.

"El mar de la nit" de Pau Seguí. Sant Lluís. 21 anys.

"La grieta" de Sonia Serra Salado. Es Castell.