TW
0

Autofitxa
Som de nom Joan Moll Marquès i vaig néixer el 28 de setembre de 1929 as Migjorn Gran. Som Marquès de segon, però no tenc ni un cèntim. Tothom me coneix com en Joan Puput, un malnom que ja duia l'avi meu. Visc a Sant Lluís des dels 12 anys, quan vaig venir amb la meva família per fer de pagesos al lloc de Torret de Baix. Durant 24 anys vaig fer feina a una pedrera d'Alcalfar de sa Cala. M'agrada caçar, pescar i jugar a truc. Des de fa 60 anys form part del cor del Deixem lo Dol a Sant Lluís. Som viudo de na Juanita Tudurí.

Un migjorner que viu a Sant Lluís, des de quan?
Els meus pares Joan Moll Barber, que era cosí d'en Joan Riudavets, mort als 114 anys, i Catalina Marquès Salord eren els pagesos de Rafal Fort, a Alaior, El 1941 els meus pares i els quatre germans vam anar a Torret de Baix, un lloc que era del notari Daniel Cano, una bellíssima persona, així com la seva dona i les filles. Després de quatre anys, vam anar a una casa de lloguer a Biniparrell, mon pare estava llogat a Biniparratx Petit i jo vaig estar-hi durant vuit anys a Biniparrell Nou.

Quants anys tenia quan va començar a festejar?
Tenia 15 anys, vivia a Torret de Baix i vaig festejar durant vuit anys amb na Juanita Tudurí Mercadal. Ella en tenia 13 i vivia as Consell, una casolania de Sant Lluís. Son pare era en Perico de sa sínia, que el 1993 va morir als 100 anys d'edat.

Com la va conèixer?
As Casino, com abans s'anomenava el teatre de Sant Lluís que ara s'està demolint, on s'hi organitzaven balls. De jove era molt ballador i anava als balls que amenitzava l'Orquestra Coll. Un any vaig participar en un concurs amb una germana meva i ens van donar el primer premi.

Després es va casar i va canviar de feina. No és ver?
Sí ens vam casar el 1953, anant a viure a la casa dels meus sogres. Un temps després, juntament amb tres socis - José Riera, Marcelino de s'Ullastrar i Miquel s'hortolà- vam agafar una pedrera d'Alcalfar de sa cala, on hi vaig treballar durant 24 anys. Me van operar de les cames, vaig retre aquesta feina i després vaig treballar al camp pel meu compte.

Quines són les seves aficions?
Anava molt a pescar amb canya i amb fusell, una vegada vaig agafar 44 quilos de peix (llises, salpes i variades) a s'Algar. També caçava conills i perdius amb escopeta i caçar tords amb filats, encara hi solec anar a caçar a coll.

Vostè també canta amb el grup del Deixem lo dol.
Sí, vaig començar quan tenia una vintena d'anys amb en Pepe es músic, durant tres anys vaig anar amb el grup del meu sogre, en Perico de sa sínia, després amb en Tomé es músic i he continuat fins ara.

Estem parlant de 60 anys.
Sí, també cant amb el Grup Vocal Instrumental del Club de Jubilats, on cada dia hi vaig per fer un cafè i jugar a truc.