Concurs. És la primera mostra que organitza l’Associació de Criadors i Propietaris de Cavalls de Pura Raça Espanyola a Menorca, fundada el 2009. - Paco Sturla

TW
0

N'Impecable estava tranquil. Na Presumida s'ho mirava tot. En Rustic Allès menjava herba. El recinte firal des Mercadal va acollir la jornada inaugural de la Mostra de Cavall de Pura Raça Espanyola que organitza per primera vegada l'Associació de Criadors i Propietaris de Cavalls de Pura Raça Espanyola a Menorca (esPRE). El certamen va reunir 44 exemplars, 37 d'ells concursants al certamen morfològic. Cada cavall va mostrar amb enginy i destresa la seva elegància i morfologia enmig de la pista per erigir-se el millor d'entre els millors de la seva secció.

La convocatòria va superar les expectatives marcades. Així ho manifesta el president d'esPRE, Sebastià Servera, qui es mostra molt satisfet de l'assistència aconseguida tenint en compte que "és un certamen nou, una associació que només te un any i prop de i mig d'existència i un tipus de cavall que no és tan conegut com el de raça Menorca".

Assegura que el cavall espanyol canvia poc del menorquí. Així i tot, les línies de l'espanyol són més prominents. I respecte a les capes, el Menorca només accepta la negra mentre que l'espanyol les accepta totes.

En aquest sentit, i segons ressalta Damià Coll, guanyador de la secció de cavalls d'entre quatre i sis anys, amb n'Armas Charneco, "l'espanyol és més expressiu amb les potes davanteres, té més massa muscular i més caràcter a l'hora d'ensinistrar-lo".

Sebastià Servera recalca que l'objectiu d'aquest certamen passa per la millora de l'espècie, l'avenç cap a una raça perfecte morfològicament parlant. Cal recordar que l'associació esPRE compta actualment amb 27 socis.

I malgrat tots els exemplars participants a la convocatòria eren elegants i bells, n'hi va haver un que, tot i ser tan bonic com els altres, no va donar la talla... I és que en Xisco, un xistós yorkshire, assegut feliçment en un dels estables va ser motiu d'expectació de més d'un visitant de la fira.

La jornada d'avui inclou el concurs morfològic de les eugues de quatre i més anys a partir de les 10 hores, el lliurament de trofeus a les 11.30 hores i, mitja hora després, l'espectacle eqüestre de cloenda.