Pako Bagur. L’alaiorenc, que ha animat algunes seqüències de "Rio", ja va treballar per a "Planet 51" - Archivo

TW
0

A ritme de samba ha arribat a les sales de cinema "Rio", un film d'animació de 20th Century Fox i Bluesky Studios que, des de l'estrena mundial a l'abril ja porta recaptats 400 milions de dòlars. El guacamai blau anomenat Blu n'és el protagonista però no l'únic. I és que el film ha comptat amb la col·laboració de l'animador alaiorenc Pako Bagur, qui ja va participar en el film "Planet 51".

Una oferta de feina de Bluesky Studios, una de les tres empreses d'animació més importants, el portà fins a Nova York per iniciar una tasca que sens dubte no ha fet més que començar.

El seu pas per la vida de Blu no ha estat molt intens ja que recalà a Nova York quan la pel·lícula ja estava en una fase avançada. Tot i així, Pako ja està treballant en l'animació de personatges de la propera pel·lícula, "Ice Age 4".

Després d'acabar "Planet 51", fa un salt, aquest cop, no al planeta dels alienígenes sinó a Nova York. Com aconsegueix fer realitat aquest somni?

Després d'acabar "Planet 51" vaig enviar una mostra de la meva feina a vàries empreses d'animació dels Estats Units, i el novembre de 2009 vaig rebre una oferta de feina de Bluesky Studios. Tot i així, no vaig arribar a Nova York fins a finals d'agost de 2010.

Què diria que li va aportar treballar per a l'empresa Ilion Animation Studios?
Treballar a Ilion va ser, sense cap mena de dubte, el trampolí que m'ha permès arribar a Bluesky. Em va suposar créixer professionalment de forma espectacular, aprendre com es treballa a una gran empresa i assolir un nivell com animador que em va permetre intentar donar el salt als Estats Units amb confiança.

Bluesky és una de les millores empreses a nivell mundial, veritat?

Bluesky forma part de NewsCorp, que és un dels grups de mitjans de comunicació més grans del món. 20th Century Fox també és part de NewsCorp i és qui s'encarrega de distribuir mundialment les pel·lícules de Bluesky. Dins del món de l'animació Bluesky està entre les tres empreses més importants, juntament amb Pixar/Disney i Dreamworks.

Parli'ns del seu primer contacte amb "Rio".

Més o menys, vaig començar a treballar a la pel·lícula al cap d'un mes d'arribar. Durant les primeres setmanes vaig estar fent un 'training' per aprendre eines i els diferents personatges de la pel·lícula. La meva feina és la d'animador. M'encarrego de donar vida als personatges que apareixen a la pantalla, seguint les indicacions que ens dóna el director. Bàsicament seria com moure una titella que és a dins de l'ordinador, però a diferència d'un titellaire de veritat, nosaltres hem de treballar una setmana o més per a animar uns tres segons de pel·lícula, depenent de la complexitat del moviment.

A quin personatges ha mogut en aquest nou film? Ha tingut el plaer de conviure amb Blu, el personatge central de la història?

Vaig arribar ja al final de la producció de "Rio", quan només quedaven uns tres mesos, o sigui que no em va donar temps a fer molt. En total vaig animar uns 45 segons, però el normal per a un animador és fer uns tres minuts de pel·lícula. I sí, vaig fer alguns plans amb Luiz el bulldog, i amb Blu, el protagonista. Rio es va estrenar l'abril i des de llavors porta recaptats uns 400 milions de dòlars a tot el món.

Alguna curiositat viscuda?

Fa unes setmanes va venir de visita a l'estudi Jesse Eisenberg, la veu a la versió original de Blu, el protagonista de "Rio". Va resultar curiós tenir a prop i poder saludar un actor que no feia gaire havia estat a la cerimònia dels Oscars, nominat com a millor actor per "The Social Network".

Quins són els seus projectes a curt i mig termini?

Ara estem començant a animar la següent pel·lícula, "Ice Age 4", que s'estrenarà a l'estiu del 2012. I també hem començat amb la pre-producció del film que farem després d'aquesta i que no s'estrenarà fins el 2013.

Quin és el somni que ara toca assolir a un animador de personatges, després d'haver saltat fins a Amèrica?

De moment, el que toca ara és seguir aprenent i millorar com a animador. Més endavant ja pensarem en nous somnis i objectius.