activitats. La placeta de darrera l’església de Santa Maria va acollir la Venda i degustació de productes autòctons i la demostració d’oficis tradicionals i jocs populars, entre altres - Gemma Andreu

TW
0

La plaça de la Conquesta, a Maó, es va convertir durant tot el dia d'ahir -també ho farà avui diumenge- en un racó imaginari de la Menorca britànica del segle XVIII, amb la celebració d'un mercat de productes autòctons, la recreació d'oficis artesanals, l'exhibició de jocs populars, la desfilada d'indumentària d'època i la demostració de música i ball del segle XVIII, entre altres. Un viatge en el temps que menorquins, britànics residents a l'Illa i visitants van poder gaudir, amb la presència pètria d'Alfons III, el rei que l'any vinent farà 725 anys va incorporar l'Illa a la Corona d'Aragó i a la cultura cristiana.

La iniciativa "British Menorca", organitzada per la Fundació Destí, va atreure a un bon nombre de visitants, en una jornada en la que la meteorologia es va convertir en una excel·lent aliada perquè l'acte gaudís de l'èxit en el seu desenvolupament. Les persones que van anar a la plaça van trobar-se amb els diferents mostradors i taulells distribuïts en el seu perímetre, excepte davant la façana posterior de l'església de Santa Maria, on hi havia l'escenari i el punt d'informació de la Fundació Destí.

El primer taulell, entrant a la plaça pel carrer Alfons III, oferia una selecció de productes autòctons, com sobrassades, formatges, mel, carquinyols, amargos, vi de la terra i senalles i capells d'espart, entre altres productes. Al costat de l'anterior, un espai amb unes gallines i una cabreta va despertar la curiositat de la gent i -sobretot- dels més petits, els quals també disposaven d'un racó en el que podien jugar i pintar. També hi està present una taverna, amb el gin menorquí i les begudes com la pomada, la pallofa i el gin tònic, a més d'un punt de tast, en el que els visitants van poder assaborir salsitxes amb col, tomàtic amb formatge, panadera de peix, pilotes de carn amb ametlles i coca de congret, entre d'altres. La mostra es completava amb un espai destinat als antics oficis tradicionals, amb la demostració de la feina de l'arader, el ceramista i l'esparter. En un racó de la plaça es va confeccionar una original bandera britànica, formada per petits testos amb plantes i unes ringleres de pomes vermelles.

Durant el capvespre la plaça va acollir una desfilada de vestimentes d'època, amb la particularitat de mostrar-se la indumentària segons cada estament social de la Menorca del segle XVIII. La música i el ball també hi van estar presents, amb un concert amb la veu d'una soprano acompanyada de guiterra i, per altra banda, una exhibició del Ball des Còssil que, tot i haver-se lligat el seu origen a les dominacions britàniques, investigacions més modernes el relacionen amb el ball dels cossiers de Mallorca.

El programa d'ahir també va contemplar la realització d'una sèrie d'itineraris a peu per la ciutat, per tal de contemplar els espais i edificis urbans més representatius del segle XVIII, a més d'unes visites guiades a les restes del Castell de Sant Felip i el Fort Marlborough, as Castell.