Imatge. Maria Auxiliadora, sobre les espatlles dels ciutadellencs, recorregué alguns dels carrers de la ciutat - Ricardo Álvarez

TW
0

Ciutadella celebrà amb devoció ahir la festivitat de la seva patrona, Maria Auxiliadora. La imatge de la Mare de Déu passejà ahir vespre pels carrers de la ciutat, portada sobre les espatlles dels voluntaris, i recordant al poble que, més enllà de la popularitat de les festes de Sant Joan i la institucionalització de la de Sant Antoni, Maria Auxiliadora segueix essent la patrona d'un poble que la venera.

La jornada començà al matí, a les deu, quan la comunitat cristiana del Col·legi Sant Francesc de Sales es reuní en un berenar de germanor on es trobaren alumnes, professors, ex alumnes, directius i representants de diferents institucions. Era l'inici de la celebració, la primera de les activitats del dia que se celebrà al pati del col·legi conegut popularment com Calós. La celebració seguiria el capvespre, ja de fosquet.

Els actes més importants de la jornada festiva començaren a les set i mitja del capvespre. Al santuari de Maria Auxiliadora, el bisbe de Menorca, Salvador Giménez Valls, presidí la celebració eucarística, seguida per un nombrós grup de fidels. Durant la missa, es procedí a la tradicional benedicció de les medalletes amb la imatge de Maria Auxiliadora, medalletes que la comunitat salesiana havia repartit abans entre els assistents a l'Eucaristia. Quan finalitzà la celebració, tingué lloc segurament l'acte més vistós del dia, i per molts el més esperat: la processó. Molts foren els assistents a aquest acte tradicional, però com cada any, quasi tot el protagonisme fou per als més joves. D'entre ells, destacaven els fillets i filletes que han celebrat aquest any la primera comunió, i als que se'ls podia distingir clarament perquè anaven engalanats amb la vestimenta que dugueren en aquella jornada tant especial. Acompanyant als petits, o millor dit a l'inrevés, els petits i no tant petits acompanyaven la imatge de Maria Auxiliadora en el seu recorregut anual pels carrers de la ciutat. Ja de fosc, la Verge tornà a la seva casa, després de rebre les mirades de devoció dels seus fidels.

S'acabava l'acte religiós, i començava una activitat radicalment diferent. Ciutadella sap que el dia que Maria Auxiliadora surt en processó, el poble pot escoltar per primera vegada les notes del Jaleo i començar a fer feruma de festa. L'encarregat d'escampar les notes d'aquesta música tant santjoanera fou el grup ciutadellenc Inventari, que actuà al davant del bar de Calós.