Celebració. Bartomeu Vila Torres, en el dia del seu centenari - Gemma Andreu

TW
0

En Bartomeu Vila Torres vestia ahir migdia camisa lila amb retxes d'un lila més fosc, calçons grisos, calcetins vermells i sabates marrons. Assegut a la seva cadira de rodes, observava feliç la gran quantitat de gent que s'havia reunit per a celebrar el seu aniversari. Fins i tot la batlesa de Ciutadella i la portaveu del Govern balear s'havien atracat fins a una cotxeria plena de menjar i d'alegria. N'hi havia motiu de sobres: era el centenari de qui un dia arribà a Ciutadella amb la barca "Valdemossa" i s'hi quedà i hi posà arrels.

La seva filla, nebots, fills de nebots i néts de nebots es reuniren per felicitar-lo. "Està bé", explicava na Maria, la seva única filla. "Els matins és quan està millor, perquè els capvespres ja està un poc més cansat", segueix. Quan pot, va a fer una passejada. Des de sempre ha estat un home molt sociable i conegut a Ciutadella, sobretot per la seva experiència a la Plaça des Peix. D'aquesta etapa neix la relació amb una de les autoritats polítiques presents a l'acte, Joana Barceló. Ella recorda que fou precisament Bartomeu Vila qui li donà les primeres lliçons quan la que després seria presidenta del Consell començà a fer feina a la Plaça a l'any 1985 com a inspectora. "Ell en sabia molt, era el més antic de la plaça, i me mostrava els trucs per saber si els peixos estaven en bon estat", comenta. Recorda que no es volia jubilar de cap de es maneres, però sobretot ressalta el que molts dels presents ahir destacaven, que era una persona molt amable, sociable i estimada.

Aquest caràcter també fou recordat a l'homilia de la missa que se celebrà a l'església de Sant Francesc, i on Bartomeu Vila també tingué un gran protagonisme. El prevere Gerard Villalonga posà de manifest que Vila era un gran cristià, i que ho havia demostrat en totes les facetes de la seva vida. La celebració fou compartida per molts familiars, però també per diversos pescadors que no es volien perdre el que s'acabà convertint en un homenatge al que ara mateix és el setè centenari de Ciutadella, acompanyant a Rita Camps Juaneda, Francesc Bosch Bosch, Gertrudis Martínez Pelayo, Maria Bosch Fedelich, Maria Barber Ametller i Francisca Florit Allès.

Per celebrar aquesta efemèride, l'Ajuntament de Ciutadella regalà a Vila un gravat de la ciutat, un regal que sumà a molts altres dels que rebé ahir, entre ells una petita barca de fusta, que li recordà el temps en que era un dels pescadors més coneguts i reconeguts de Ciutadella.