TW
0

Els dos caixers pagesos, Antoni Salord Moll i Pau Bosch Pons, acompanyats pel fabioler, Sebastià Salort, iniciaren dilluns la visita a tots els llocs del terme de Ciutadella per inscriure els cavallers que integraran la qualcada de Sant Joan. Apunten els pagesos, els fills menors de 16 anys i els missatges que sortiran enguany. Ahir van començar per la zona del Camí de La Trinitat i el Camí de Sant Joan de Missa.

L'arribada dels caixers i el fabioler és sempre una alegria per les famílies de pagesos. És una visita esperada perquè vol dir que s'atraca Sant Joan.

Després de saludar-se i donar la benvinguda, els caixers, el fabioler i l'amo es solen asseure en torn d'una taula. Ahir capvespre van visitar Torralbet, on la comitiva de s'apuntar va ser rebuda per l'amo, Joan Pons Pons, madona, Maria Antònia Taltavull, els dos fills, Joan i Llorenç, i el missatge, Antoni Coll. Es van apuntar l'amo, el missatge i en Joan, que amb 9 anys podria tornar a ser el genet més jove de la qualcada. Per formalitzar la inscripció, el fabioler demanà a cada un el nom, l'edat, les tandes en què sortirà, el nombre de cavalls que traurà, com també el nom, edat i el color de capa de cada un. Així mateix, demanà si voldran la visita de la Comitiva des Be. De Torralbet sortiran enguany a la qualcada l'amo, de 38 anys i amb 21 santjoans. Ho farà els dos capvespres i traurà els cavalls "Trot" i "Esperit". El missatge, Antoni Coll, de 19 anys, la darrera vegada que sortí va ser el 2009 i enguany ho farà el matí. El fill de l'amo, Joan Pons Taltavull, de 9 anys, que estudia al col·legi Pere Casasnovas, traurà en "Black". El més petit, en Llorenç, tot i que ja qualca, és massa jovenet per sortir però d'aquí uns anys segur que també s'apuntarà.

La tradició de s'apuntar comença el matí i es perllonga fins el vespre. Els caixers pagesos han d'avançar la feina de bon matí. Entremig van a dinar. La campanya d'apuntar durarà avui i demà, "fins que ho tinguem aclarit", diu el caixer pagès de migjorn.

Després, aquest dissabte la cita serà a Ses Tavernes on durant el matí i el migdia s'apuntaran els cavallers de fora terme i els pagesos retirats. Han de ser pagesos de Ciutadella o pagesos de lloc propietat de ciutadellencs, els seus fills i els missatges. El nombre de cavallers i cavalls que participaran enguany a la qualcada es coneixeran el mateix dissabte, inclosos el cavaller de més edat i el més jove.