Bernardino Todolí i Ivan Canet, dos dels creadors de l’aplicació per a l’iPhone, provant-la a la redacció del diari "Menorca" - LLAC

TW
0

Una de les estampes típiques durant els dies previs a les festes de Sant Joan és la d'un fillet, que just aixeca uns pams del terra, passejant pel poble fent sonar a la seva manera el tambor i el fabiol. A l'era de les noves tecnologies, qui sap si prest no veurem com aquesta imatge canvia, i el fillet, en lloc de sonar un fabiol dels de tota la vida, fet de canya, treu la tonada santjoanera d'un telèfon mòbil. L'escena es pot produir perfectament aquests propers dies, gràcies a l'enginy d'Ivan Canet, Jordi Salord i Bernardino Todolí, que han aprofitat les possibilitats de l'iPhone d'Apple per convertir-lo en un tambor i un fabiol.

Els creadors del joc de Sant Joan que l'any passat triomfà al Facebook (ja du més de 100.000 visites) han decidit enguany entrar al món de les aplicacions per a telèfon mòbil, i quina millor porta d'entrada que les festes de Sant Joan. El resultat és realment sorprenent. Un s'atraca el mòbil a la boca, i quan bufa, l'aparell reprodueix una nota musical, la primera de la tonada del fabiol. Després, movent els dits de la mà esquerra damunt del dibuix del fabiol que apareix a la pantalla del telèfon, es pot sonar la tonada de Sant Joan. A més, i tal com passa a la realitat, la mà dreta serveix per tocar el tambor, que en aquest cas s'activa quan el dit pitja una icona de la pantalla. El resultat, per aquells que l'han provat, és altament gratificant.

Canet, Salord i Todolí acompanyen aquesta aplicació, anomenada "App de Sant Joan" (aplicació de Sant Joan) amb altres possibilitats, com la d'escoltar la música típica de les festes, frases profundament santjoaneres o fins i tot el so dels cavalls. Tot açò per un preu realment assequible: 79 cèntims. L'únic requisit és que s'ha de tenir un iPhone per poder gaudir d'una aplicació que ara mateix està pendent del permís de la multinacional Apple i que en els propers dies sortirà al mercat, essent tant fàcil d'adquirir com anant a Apple Store i cercant Sant Joan, Ciutadella o Menorca.

Ivan Canet explica que la idea d'aquesta aplicació els va sorgir quan es plantejaven si havien de renovar el joc de Sant Joan per a Facebook, una iniciativa que els va dur un gran èxit i que ha fet que diverses empreses es posin en contacte amb ells perquè els dissenyin jocs personalitzats. Un dels encàrrecs, per exemple, consisteix en crear un joc personalitzat per a cadascun dels capítols d'una sèrie que s'emetrà per internet. "Sempre intentam fer coses innovadores a Menorca i amb la gent de Menorca", comenta. Després de decidir que el joc el deixaven un any més tal com està (es pot trobar a l'adreça http://www.Facebook.com/santjoan i segueix essent tant addictiu com era l'any passat, amb les avellanes, el gin o el formatge que cau des del cel), van endinsar-se en un món nou i ple de possibilitats com són les aplicacions per a telèfons mòbils coneguts com a smartphones. "Des d'aquesta illa es poden fer aplicacions d'aquest tipus", reivindica el dissenyador ciutadellenc. L'abril van començar a treballar amb l'aplicació, i ara estan pendents que Apple l'autoritzi i la pengi a la seva botiga virtual. Admeten que la multinacional informàtica és molt exigent, tant a nivell gràfic com funcional, però esperen que aquesta setmana els iPhones de Ciutadella ja es puguin tornar en fabiols en la seva versió més moderna. Ja no seran de canya; seran de plàstic. Açò sí, els de tota la vida sempre sobreviuran.