Vuit candidats. El caixer pagès, Pau Bosch Pons, va ensenyar als fillets l’exemplar que té tots els punts - Myriam Traid

TW
0

Els fillets i les filletes de Ciutadella estan il·lusionats amb la visita que aquests dies tenen programada al lloc de ses Tavernes per a veure Es Be de Sant Joan. Els primers en estrenar-se van ser ahir els alumnes de 4 i 5 anys del col·legi Mare de Déu del Toro. Els van rebre el caixer pagès de Tramuntana, Pau Bosch Pons, i la seva esposa, Marisa Bagur Casasnovas, que van estar encantats de la visita. El grup va poder conèixer els vuit anyells que han estat seleccionats, procedents d'Albranxella, Alputzer i Es Tudons, entre els quals es troba l'exemplar que serà l'escollit. Tots són de raça menorquina, preciosos, proporcionats, amb abundant llana i banyes polides. Els fillets i filletes arribaren en autobusos, el que significà no sols anar d'excursió sinó també arribar al lloc i descobrir els bens i els altres animals de l'explotació agrària.

L'amo es posà dins l'estable on estan els vuit anyells i els mostrà als fillets i filletes. Deixà que els petits els poguessin tocar i acariciar amb cura. Els anyells estan aveciats i açò es nota amb un comportament més ximple de l'habitual. Els alumnes estaven entusiasmats i els vuit anyells es convertiren en el centre d'atenció. Totes les manetes volien acariciar la llana, encara de color marró, i les banyes, que els cridaren l'atenció.

Serà aquest diumenge, dia 12, quan el caixer pagès i la seva família faran la primera rentada des be. No serà la darrera. N'hi haurà vàries fins la vetlla des Be, el dia 18, quan l'anyell, ja blanquí-ssim i estufat, s'exposarà a tota Ciutadella en el local d'Antígona, al carrer 9 de Juliol.

Fins l'any passat, les visites de les escoletes al lloc del caixer pagès corresponent eren sufragades per l'Ajuntament de Ciutadella, com una activitat per a promoure el coneixement de la festa entre els més petits. No obstant, enguany, el Consistori ha eliminat l'ajuda per a facilitar el transport dels grups degut al retall pressupostari. És per açò que són les pròpies escoletes que assumeixen el cost del transport en autobús, per a no perdre una tradició recent que volen mantenir. Avui la visita la protagonitzaran els fillets de Xipell i del col·legi Pintor Torrent; i demà, els alumnes de l'Escola des Born.