TW
0

Diego Villalonga Mercadal (Ciutadella, 1963), com a bon santjoaner i director de la productora Miraprim de Palma, feia temps que li rondava pel cap fer un audiovisual original, diferent, que mostrés allò que la gent no veu de Sant Joan. Però no trobava el moment. Enguany li sorgí l'oportunitat de fer realitat aquest somni, professional i sentimental.

IB3 va convocar un concurs per a elaborar un documental sobre la festa de Ciutadella. "Aquest l'he de fer jo", va pensar en Diego Villalonga, qui tot i residir a Palma, no es perd cap Sant Joan. L'enfoc del projecte va agradar tant a IB3 que van adjudicar a la productora Miraprim l'elaboració de la pel·lícula.

L'equip de Diego Villalonga es desplaçà a Ciutadella i trobà assessors com Miquel Anglada. D'ençà el maig està enregistrant imatges i fent entrevistes sobre els preparatius de la festa. La productora compta amb un equip de professionals i guionistes de categoria. El documental, de 50 minuts, es titula "Sort i ventura" i comença quan hi manquen 40 dies per a Sant Joan. El fil conductor són cinc personatges, que a la vegada remeten a d'altres secundaris, a través dels quals s'explica com preparen i viuen la festa. A mesura que s'atraquen les festes, l'audiovisual accelera el ritme. El documental acaba amb el primer toc de fabiol del Dia des Be, l'inici de Sant Joan. El film compta amb la banda sonora original de Cris Juanico i apareixen personatges com el fabioler; l'amo de Torre Trencada; sa capellana, Florenci Sastre; una família ciutadellenca, els Benejam; s'Homo des Be; el cavaller més jove; l'assaonador, l'autor de les carotes, al ceramista que fa les lladrioles, la Banda de Música... Són multitud de personatges a través dels quals Sant Joan és possible. "Sort i ventura" s'emetrà per IB3 el vespre del dia 23. No obstant, el director vol compartir la pel·lícula amb el seu poble natal i es farà la preestrena pública el proper dia 21, a les 20.30 hores, a Teatre de Calós. Vol ser l'homenatge de Diego Villalonga a Ciutadella i a la seva festa gran.