Explicacions. La Junta de Caixers informà a la qualcada de com vol que transcorri la festa - Ricardo Álvarez

TW
0

A la una del migdia d'ahir, tota la qualcada de les festes de Sant Joan estava citada a Cas Duc. Era el moment de la reunió que cada any, el diumenge abans del Dia des Be, convoca el caixer senyor per tal de tancar els detalls de la festa i donar les darreres instruccions a caixers i cavallers. La Junta sencera, juntament amb els dos fabiolers, presidiren una trobada que no aportà massa novetats en relació a l'any passat. La consigna és la mateixa: respectar la festa, gaudir-la i intentar fer-la àgil, evitant retards que la fan acabar molt tard.

El caixer senyor, Manuel de Soto Martorell, explicà que enguany, com ja va passar l'any passat, la somereta del fabioler arribarà fins a l'escala interior de Cas Duc en el moment d'anar a demanar permís per iniciar el replec. Fou un acte que agradà molt als ciutadellencs, i com a tal s'ha de mantenir, explica. A més, també com es va proposar l'any passat, el caixer senyor vol que les festes siguin àgils, deixant gaudir de la mateixa però sense allargar-la en excés. Per açò, una de les idees és reduir el temps que passa entre que acaba la beguda de sa capellana, el dia de Sant Joan, i el fabioler inicia el replec del capvespre. La teoria és que només ha de passar mitja hora entre que s'acomiada el caixer senyor després de la beguda i que el fabioler del capvespre torna al palau per sol·licitar l'autorització per iniciar el replec del capvespre. A la pràctica, s'ha demostrat que aquest és un requisit difícil de complir, però la voluntat segueix essent reduir al màxim aquest temps d'espera, per a no endarrerir tots els actes del capvespre.

Els jocs des Pla foren un dels motius que feren que la festa l'any passat s'allargués molt. En aquest sentit, el caixer senyor creu convenient que des de la megafonia instal·lada per a l'ocasió es recordi més sovint la necessitat d'obrir pas als caixers i cavallers, i també la necessitat de respectar les normes bàsiques per a uns jocs lluïts i segurs. Si s'aconsegueix, explica De Soto, es podria viure un darrer toc de fabiol sense que el sol ja hagi sortit.

Durant la reunió d'ahir a Cas Duc també es feu el recompte del nombre de visites que farà la Comitiva el Dia des Be, el proper diumenge. Seran 115, dues més que l'any passat. A més, també es tocaran sis tocs de dol, un més que l'any anterior. El dia anterior, la festa haurà començat ja amb la vetla des Be, que es farà al carrer 9 de juliol.