TW
0

Els carrers de Ciutadella estaven ahir buits de gent degut a la celebració de Cincogema i només es va apreciar la presència de turistes. El pont festiu ha fet que la gent, de totes les edats, segueixi la tradició d'anar a fora, com també alguns han aprofitat per anar-se'n de viatge, quedant el poble mig buit i amb pocs comerços i establiments oberts.

La majoria ha optat per passar el pont a apartaments o xalets de les urbanitzacions en grups d'amics o amigues, tot i que altres han preferit romandre a les platges o a les coves del litoral a llocs tan emblemàtics com Cala en Turqueta, Macarella o Ses Fontanelles. Així mateix, moltes famílies i grups de famílies han optat per passar el pont als càmpings de Son Bou i Cala Mitjana, o a hotels rurals o establiments hotelers de fora del municipi.

Cincogema és la celebració religiosa de Pentecosta, que transformada en celebració popular es converteix en el preludi festiu de Sant Joan, a només una setmana del Dia des Be. De fet, el so del tambor i el fabiol s'ha sentit arreu, en les provatures que uns i altres han fet com a manera de fer bulla i anunciar l'arribada de la festa.

També s'han celebrat alguns replecs de cavalls a horts i finques particulars.

La inestabilitat del temps no ha estat inconvenient per a que molts hagin anat per primera vegada a la platja. Les estones que ha fet sol i calor han estat aprofitades per a fer el primer bany a la mar, coincidint amb la presència dels turistes en el litoral. No obstant, les platges de la zona de Ciutadella encara no s'han omplert del tot.

D'ençà el divendres a la nit, la Policia Local de Ciutadella ha reforçat els serveis a les urbanitzacions per evitar incidents en uns dies en que la gent s'embulla. Segons fonts policials, no hi ha hagut incidències destacables. Hi ha hagut qualque avís per molèsties de renou i algun cas de malbaratament del mobiliari urbà, però res que sigui destacable ni de consideració. També s'han reforçat els controls d'alcoholèmia. Tampoc la Policia Local de Ferreries ha registrat serveis destacables en la zona de Cala Galdana, on també s'han concentrat alguns grups de Cincogema.

Per la zona de Baixamar, el divendres i el dissabte a la nit, les jornades que solen tenir més incidències, van transcórrer en l'ambient acostumat del cap de setmana.

En referència a la vigilància a les platges, el director insular de l'Administració General de l'Estat, Javier Tejero, afirma que el SEPRONA ha realitzat les tasques habituals de vigilància de l'acampada en el litoral, sense que tampoc s'hagin registrat incidències.

Després de la bulla, entre el capvespre i el fosquet d'ahir, els grups de Cincogema començaren a tornar cap a poble per a tornar a la rutina que comença avui. No obstant, a Ciutadella les ganes de festa ja són presents, en forma de multitud de banderes de Sant Joan que pengen espontàniament a façanes i finestres. La millor perspectiva per a molts és la celebració, aquest dissabte, de la Vetlla des Be, i del Dia des Be, ensoldemà.