TW
0

N'hi ha de llenya, de plàstic, de 'fòrmica', amb cordat... Són cadires de tota casta amb l'únic denominador comú que aquests dies s'han col·locat dalt el passeig des Born fins les festes de Sant Joan i que són velles o en desús.

Aquest és un detall no important, importantíssim, perquè garanteix que ningú s'enamori d'elles.La de posar la cadira al costat de les graderies de la música és una vella tradició a Ciutadella i ningú sabria determinar ben bé l'any en què va començar. Les persones que les col·loquen són anònimes. Una vegada s'han instal·lat les graderies on sonarà el 'Jaleo' la banda Municipal de Música, la gent arriba, col·loca la cadira, la ferma i se'n va. Poc a poc, la filera de cadires va augmentant. Els seus propietaris les col·loquen amb un únic objectiu: guardar lloc per a tenir on asseure's per veure el Caragol des Born en primera fila.

La curiositat del cas és que no hi ha cap control municipal damunt aquests seients improvisats. Tampoc hi ha cap formulari que s'hagi d'omplir per poder col·locar la cadira. Tampoc es posen multes per ocupació de la via pública. És simplement una tradició i es respecta. Aquí funciona la llei del qui primer col·loca la cadira o del que fa més anys que ho fa. Algun any, a través de Decret de Batlia, aquest costum curiós s'ha volgut eliminar, però han estat prohibicions puntuals. D'alguna manera, cau en gràcia veure les cadires as Born: és un símbol que anuncia Sant Joan. I de fet, les cadires són respectades allà on són per tothom fins que arriben les festes.