TW
0

Des de fa uns anys, el ventall ha esdevingut una més de les tradicions associades a Sant Joan. Carme Vivó encetà una tradició en col·laboració amb na Rosa de la Impremta des Racó que ha assolit una força inimaginable quan tot començava. "Ara és ja quasi una llegenda. M'agrada molt veure les senyores amb el meu ventall", explica.

Enguany, la seva obra s'inspira "en un carro que havia vist de petita sempre a l'entrada de Can Saura", diu. El ventall mostra dues senyores que van a veure "Foc i Fum", i també diversos homes vestits amb elegància i amb trets britànics. "M'agrada molt la història i crec que sempre està bé recordar d'on venim", diu. El resultat és un ventall amb tocs blaus, vermells i molt vistós. Tot i que Sant Joan és un dels motius d'inspiració més habitual en els artistes de Ciutadella, Vivó confessa que en ella habita una espècie de contradicció: "No som molt santjoanera, però a la vegada tot el que pint va sobre Sant Joan. M'agrada veure la festa d'enfora, des d'una finestreta. No m'agrada quan s'acumula molta gent, em fa por, però així i tot, als meus quadres sempre pinto moltes persones", diu.

A més del ventall, Vivó també presenta aquests dies a diverses galeries de Ciutadella (Vidrart i Retxa) diversos quadres sobre la festa. Són obres clarament identificables amb l'estil naïf contemporani de la pintora ciutadellenca. Conta que s'ha esforçat en fer diferent cada un dels personatges, cada cara, cada vestit i cada acció. "M'encanta molt posar gent i molts detalls", conta. Entre ells, un cavaller que du la seva dona a damunt del seu cavall i la baixa as Pla. "És una cosa que abans es feia, perquè jo em documento cada vegada que faig un quadre, i en temes de Sant Joan, el meu home en Carlos Torrent, és un mestre", relata.

Ara, Carme Vivó ja pensa en el ventall de l'any qui ve. "Serà molt polit, perquè el meu fill en Pepe Torrent Vivó també en pintarà un, i crec que serà una cosa que agradarà molt a Ciutadella", diu. Tot i així, ella confessa que no li agrada anar pel carrer amb el seu ventall. "Em fa molta vergonya", conclou.