Fiets. Matí de Sant Joan, bon moment pels més petits - Javier

TW
0

El sol del fabiol i el tambor de Juanlu Gelabert i de les potes damunt de l'empedrat dels carrers del centre de Ciutadella i el renill de cavalls van posar ahir la festa en marxa quan alguns encara no l'havien aturada en cara. El matí -prestet- és pels incondicionals i pels qui s'estimen una festa més pausada, en la que abraçades, encaixades de mà i felicitacions són nota predominant.

Mentre uns aclarien barres i llocs de venda d'articles santjoaners o netejaven els carrers, d'altres feien el cafetó però també la primera cervesa de la jornada o el primer gin servits amb cares ulleroses i somrients. El replec animava a molts ciutadellencs i un nombre de visitants que va créixer al llarg del matí a fer la primera passejada sota un cel clar i un sol esplendorós per acabar as Pla on una gernació assistí als assajos dels Jocs, tant a peu d'arena com als hortals i Sa Muradeta o Dalt Sa Quintana.

Els assajos van seguir-se amb expectació i una emoció que anticipà la que es viuria al capvespre, produint-se fins i tot les primeres baralles a compte de la col·locació de l'ensortilla i els primers ¡huys! i ¡oohhs! amb els que el públic lamenta o lloa l'encert dels cavallers. "Ja us heu aixecat", preguntava un home a uns amics un poc després de les 11. "No, venim des Pla", contestaven ells reflectint el fet que la qualcada cercava refugi als carrers del centre quan la calor començava a apretar.

Aquests carrer van ser, junt les cases, l'escenari de la festa més alegre i amical. Portes obertes i somriures acollidors són la carta de presentació a les cases i les cotxeries ciutadellenques, d'una manera especial les que envolten Santa Clara. L'estretor dels carrerons com Sant Cristòfol o Ses Roques no són obstacle ni pels bots ni per les capadetes. els cavalls entren dintre les cases amb la mateixa normalitat que ho fan amics i coneguts. Sempre hi ha un ginet, una cervesa i un mosset per animar la conversa, les bromes i les rialles.

A cada casa esdevé un moment especial, hi ha tants que seria impossible recollir-los tots. Al nombre 33 del carrer Sant Cristòfol, ca n'Esteve Mercadal Barceló- es racó del Sant- el propietari obsequiava el baríton Joan Pons amb un dels seus fabiols i convidava amics i coneguts a gin amb llimonada, cervesa, macarrons de carota i de creu santjoanera, carotes de mantecada, formatge, carn-i-xua, sobrassada i menjar blanc, una tradició de sa mare que avui continua la seva esposa.

Unes portes abans, Fina Salord regalava somriures i bonhomia i oferia un ginet suau presentat en una polida font de ceràmica i al Portal de Sa Font, Joan Bosc, l'amo d'Algaiarens, rebia felicitacions, mentre bòtil i gotets en mà, convidava tothom a un ginet i a que passassin a veure a "Nordi", el seu cavall que romania tranquil, en un tancat a un racó de l'ampla cotxeria, encaixant capadetes, carícies i posant involuntàriament per a desenes de fotògrafs improvisats.

Escenes semblants es repetien al pas de la qualcada confirmant que no s'ha perdut la germanor  que feu créixer la festa per més que la massiva afluència amenaci amb desvirtuar-la, que Sant Joan és molt més que bulla i que alena a cada minut dels dies grans, amb gestos petits mil vegades repetits.