Durant els Jocs des Pla es visqueren dos accidents especialment preocupants, un a la primera ensortilla i un altre, que es pot veure a la imatge, quan dos cavallers corrien abraçats i tres despistats es van posar al mig del passadís i van ser envestits - LLAC

TW
0

Els Jocs des Pla d'enguany s'han caracteritzat per l'elevat nombre d'accidents, un fet que ha deslluït i ralentitzat l'espectacle, i ha posat en perill la integritat física d'espectadors i cavallers. Aquest fet ha tornat a posar damunt la taula el debat sobre la seguretat a les festes de Sant Joan, sobretot als actes multitudinaris com els des Pla. El caixer senyor del bienni, Manuel de Soto Martorell, és un dels que es mostra preocupats per aquest fet. "Hi ha hagut un excés de gent, i alguns no respectaven les normes de seguretat ni la festa, agafaven les brides dels cavalls i posaven en perill els cavallers. No sé a qui li correspon, però s'ha de fer alguna cosa en aquest aspecte i també amb el tema de la seguretat", comenta.

Aquesta opinió és compartida pel batle de Ciutadella, José María de Sintas, que també ha viscut la festa com a caixer senyor. "El gran problema és la massificació. He xerrat amb alguns cavallers, i m'expliquen que la situació ha arribat a un punt que alguns d'ells es planten a l'hora de córrer l'ensortilla, les carotes o abraçats. I ho puc entendre, perquè ells mateixos se juguen la vida, ja que els pot passar qualsevol cosa, com hem vist aquest any", comenta.

De Sintas assegura que ell, en el seu doble paper de batle i membre de la Junta de Caixers Senyors, és partidari de prendre alguna mesura, però admet que no és fàcil. D'entrada, creu que el més prudent és deixar passar uns dies abans de prendre qualsevol decisió, per tal de no fer-ho en calent i errar. De totes maneres, admet que li roda una idea pel cap, que es podria començar a gestar a partir del mes de setembre: crear una borsa de voluntaris per tal d'informar i treballar per millorar la seguretat dels Jocs. "Seria una primera passa per poder fer cosa ja l'any que ve".

De Sintas recorda la feina que van fer en el seu dia i durant cinc anys els Amics de Sant Joan, que es van dissoldre precisament per deixar en mans de les autoritats polítiques una feina que, asseguraven, no els corresponia. Aquest diari s'ha posat en contacte amb aquesta associació ja dissolta, i alguns dels seus membres asseguren que temien que la situació arribés als extrems d'aquest any as Pla. Creuen que els ciutadellencs col·laborarien en fer la festa més segura, però afegeixen que algú ha de marcar la pauta, el camí a seguir, i aquest algú podria ser l'Ajuntament. De totes maneres, critiquen el que consideren una manca de comunicació entre l'Ajuntament, autoritat administrativa, i la Junta de Caixers Senyors, autoritat durant la festa i organitzadora dels actes protocol·laris.

De moment, recomanen que la festa es prepari durant tot l'any, no només les setmanes prèvies. El que està clar és que el debat torna a ser damunt la taula, amb la mateixa força i intensitat que anys enrere, quan semblava que ja estava superat.