Caixers senyors. D’esquerra a dreta: els germans Ricardo i Joan Squella Duque de Estrada; Guillermo de Olives Olivares; Luis de Olivar O’Neill (possible substitut); Carlos de Salort Sintes; Simón de Olivar Despujol; José María de Olivar Despujol (degà); el baró de Lluriach; Gabriel de Olivar Oliver; els germans Juan Pedro i Manuel de Soto Martorell; i José María de Sintas Zaforteza, que es troba darrera Simón de Olivar Vivó (possible substitut). - Ricardo Álvarez

TW
0

Les festes de Sant Joan han acabat, però el protocol continua. En haver finalitzat el bienni, la Junta de Nobles es reuní ahir per designar el proper caixer senyor que presidirà el Sant Joan de l'any qui ve i el vinent. Serà Carlos de Olivar Despujol, germà del degà de la Junta de Nobles, i l'únic de la família de Davant l'Església que no havia actuat com a caixer senyor.

'Fadrí d'estat civil, resideix a Madrid i té 87 anys. La seva avançada edat fa que sigui previsible que pugui delegar la seva representació a la qualcada en els seus nebots i ex-caixers senyors de forma alternada: Luis de Olivar O'Neill (2006-07) i Simón de Olivar Vivó (1998-99).

La candidatura de Carlos de Olivar Despujol va ser l'única presentada a la Junta de Caixers Nobles, celebrada a la Casa de Olivar a partir de les 20 hores i que es perllongà passada la mitjanit. En el decurs de l'encontre, que presidí el degà, José María de Olivar Despujol, algunes veus consideraren que el proper serà un bienni de transició pel fet de que només hi hagi hagut una candidatura.

La majoria de la junta es mostrà partidària de la necessitat que en propers anys hi hagi més candidats per a poder escollir. Com a curiositat, a la junta celebrada el 2007 hi va haver 8 candidatures presentades.

Massificació
A la reunió, els caixers senyors també expressaren la preocupació sobre la massificació viscuda per Sant Joan d'enguany i els problemes que comporta.

La designació del caixer senyor del proper bienni es tractà a porta tancada i en el màxim secret. La proclamació del caixer noble i de la resta dels membres de la Junta de Caixers es farà pública en l'acte solemne del proper 9 de Juliol.

Els possibles caixers capellans

El rector de la Catedral, Gerard Villalonga, serà l'encarregat de designar al capellà que en el pròxim bienni tindrà la responsabilitat de ser sa capellana.

Segons els protocols de Sant Joan, la condició primordial és que sigui un capellà de Ciutadella o, si més no, que hi tengui la residència o que hi sigui destinat en la seva labor pastoral. Tot indica que el rector de la Catedral prioritzarà nomenar a un capellà que no hagi estat mai abans capellana.

Hi ha diverses persones que reuneixen els requisits i que podrien ser nomenades.

Els possibles candidats són Rafel Portella, vicari general de la Diòcesi; Francesc Cardona, que d'ençà el novembre de l'any passat és el vicari de Sant Francesc i la Catedral, o fins i tot, Emiliano García, secretari del Bisbe Salvador Giménez Valls. També seria possible que algun d'aquests candidats fos sa capellana titular i delegués en un altre.

Així mateix, el propi rector de la Catedral podria repetir com a capellana (2008-09), en cas de que fos necessari.

A la vegada, s'ha rumorejat sobre la possibilitat de que ho sigui el bisbe auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull, nascut a Ciutadella i que també repetiria.

No obstant, tot apunta a que el rector de la Catedral donarà prioritat als capellans que encara no hagin estat caixers a les festes de Sant Joan.

Gerard Villalonga manté en secret la designació. El nom de l'escollit l'entregarà en un sobre tancat al batle, José María de Sintas, el proper dia 7 de juliol.