TW
0

L'Ajuntament de Ciutadella proclamarà avui la nova Junta de Caixers de Sant Joan del bienni 2012-13 durant la sessió solemne del 9 de Juliol. El caixer senyor, Carlos de Olivar Despujol, que arribarà avui migdia de Madrid, rebrà de mans del batle, José María de Sintas Zaforteza, la bandera de Sant Joan. El caixer senyor estarà acompanyat pels components de la nova Junta de Caixers.

L'amo de Lloc-nou, Pau Bosch Moll, i l'amo de Son Sarparets, Llorenç Bosch Fedelich, són els escollits pel caixer senyor per ser els caixers pagesos del proper bienni. Pau Bosch Moll, està casat i és pare. És descendent del recordat l'amo en Pau d'Algaiarens. Serà el caixer pagès de Migjorn i el de més edat, el que representarà que haurà de posar es Be l'any qui ve. Pau Bosch Moll, conegut per ser el president de FAGME, va ser s'Homo des Be l'any 1998, quan Simón de Olivar Vivó va ser caixer senyor i quan el seu pare, Fernando Bosch Taltavull, va ser el caixer pagès de Migjorn d'aquell bienni. El caixer pagès és cavaller de la qualcada d'ençà 1991. Per la seva banda, Llorenç Bosch Fedelich, serà el caixer pagès de Tramuntana. És fill de Llorenç Bosch, conegut a Ciutadella com l'amo de Son Salomó i actual pagès de Son Olives. La seva condició de fadrí no l'impedeix exercir la funció de caixer pagès. La tradició estableix com a requisits que sigui l'amo, fill de pagesos i pagès d'un lloc del terme de Ciutadella. I açò Llorenç Bosch Fedelich ho compleix perquè és l'amo de Son Sarparets, lloc propietat de la família del caixer senyor.

Va exercir de descarregador des Be el 2008, quan el va posar el caixer pagès de Torre Llafuda, Tòfol Moll, i va ser caixer senyor José Maria de Sintas Zaforteza, ara batle.

A la primera foto de la Junta de Caixers que es farà avui al Saló Gòtic hi seran el caixer casat, i el caixer fadrí, que enguany serà menestral. També hi serà sa capellana, que tot apunta que pugui ser Francesc Cardona, vicari de Sant Francesc i la Catedral. Els components de la Junta de Caixers es proclamaran avui després de la reunió, anit, de la Junta de Caixers Senyors. No s'haurà convocat prèviament la Junta Municipal Tècnica de Sant Joan, com recomana la tradició per aprovar les designacions, amb l'argument de la manca de temps i per a que no es filtrin els noms abans del 9 de Juliol.

Josep M. Quintana
Després de la lectura de l'Acte de Constantinoble, la conferència acadèmica del 9 de Juliol l'oferirà Josep M. Quintana, baix el títol "El Nou de Juliol: Diàleg en torn d'una representació literària". També es lliuraran els premis de Sant Joan de poesia, del cartell i de relat breu.