Els impulsors Gabriel Mascaró, Jesús Martí i Manolo Pascual - mp

TW
0

"Lo que el viento se llevó", "Marcelino pan y vino", "Dos edades del amor", "Mogambo", "Juana de Arco" o "El sexto fugitivo". Qui no se'n recorda d'aquests èxits comercials i de crítica de la història del cinema espanyol. I quins mercadalencs no situen la seva ment a aquelles llargues hores asseguts 'as Centro', al carrer Nou del poble.

Gabriel Mascaró, Manolo Pascual i Jesús Martí se'n ben recorden de quan s'encarregaven de les projeccions, de fer cinema i de participar durant alguns capvespres de les il·lusions dels ciutadans mercadalencs.

Prop de 30 anys després que el cinema 'as Centro' va posar el forrellat, les projeccions cinematogràfiques podrien tornar a ser una realitat al poble més cèntric de l'Illa.

La iniciativa surt d'aquest trio d'aficionats a les projeccions i grans coneixedors del funcionament de la maquinària. La idea rondava en les ments d'aquests cinèfils des de fa molts anys però la iniciativa va agafar força quan Manolo Pascual va assabentar-se, fa un any i mig, que a Maó es venia un projector cinematogràfic. En concret, es tracta de la màquina que s'utilitzava al cinema del teatre des Born de Ciutadella. Quan aquesta sala va tancar, la peça fou adquirida per una empresa maonesa qui l'utilitzà per oferir cinema d'estiu. Pascual l'aconseguí per 1.500 euros i, després d'un acurat treball de restauració, el projector està com a nou.

La intenció del grup no és en cap moment oferir cinema comercial sinó servir al poble amb una activitat d'entreteniment i que, de moment, no tindrà una freqüència marcada. Un acord verbal amb les sales Ocimax permetrà que aquelles pel·lícules que es projectin a Maó mitjançant un lloguer, també puguin estar en cartellera a la Sala Multifuncional des Mercadal. A més, els impulsors tenen en ment la projecció, no només de pel·lícules actuals sinó també de pel·lícules que han fet història, una activitat que pot marcar la novetat de la iniciativa.

Així, la màquina adquirida és un projector cinematogràfic Victoria 5, de la marca italiana Cinemeccanica, un dels més utilitzats en les cabines actuals. "Està equipada amb totes les innovacions de qualsevol màquina de darrera generació, l'única diferència és que les més modernes ja ho porten tot incorporat i aquesta compta amb una sèrie de 'kids' que es van afegint a mesura que es va modernitzant", explica Pascual. És de projecció contínua i amb torre de projecció de bobinat i rebobinat, a més dels sis canals de so. Per altra banda, el grup ha adquirit una pantalla de 15 metres procedent de l'antic cinema Alcázar de Maó, a més de diversos altaveus, tot un equipament que possibilitarà que les projeccions puguin ser tot un èxit.

Quan l'Ajuntament va saber de la iniciativa "es va comprometre a assumir el cost de la compra del projector -per tal que la màquina sigui del poble- i de les despeses que sorgiran de completar la instal·lació a la Sala Multifuncional i la seva posada en marxa", expliquen. Però, de moment, aquest projecte està aturat i no avança, pendent de la resolució de l'Ajuntament per a la instal·lació de la pantalla i del projector a la cabina de la Sala Multifuncional.