port de ciutadella. Enguany es compleixen 90 anys de la varada del "Manuel Bonet", el juny de 1921 - Paco Sturla

TW
0

El port de Ciutadella amaga històries de la mar, de mestres d'aixa, pescadors i mariners. Amics de la Mar de Menorca s'ha proposat recuperar aquesta memòria i donar-la a conèixer als menorquins i visitants. La primera passa ha estat la creació d'un muntatge expositiu sobre la memòria de Baixamar que s'inaugurà ahir i que romandrà exposat de forma permanent a la Caseta de Comandància.

En el marc de l'acte, el mestre d'aixa Miquel Huguet, explicà la història del darrer vaixell construït al port de Ciutadella, coincidint amb el 90 aniversari de la seva varada. En la ponència es trobà a faltar Antoni Picó, ànima de la recerca històrica i mort recentment. Aquest emblemàtic veler va ser el "Manuel Bonet", un pailebot de 28,60 metres d'eslora propietat de Miguel Bonet Sancho i que es començà a construir l'any 1918. El mestre d'aixa fou Jaume Fornaris Brisolara, responsable de l'obra des del disseny dels plànols fins l'acabament. El pailebot es construí amb llenya de Menorca, amb alzina dels llocs de ses Arenes i de Binicanó.

A principis de 1921 les obres eren l'atracció de la gent, sobretot aquell 9 de juny, quan el pailebot va rebre la benedicció del bisbe Juan Torres Ribas. El primer patró del "Manuel Bonet" va ser Miquel Mercadal Sureda. El 1922, el pailebot va ser venut a l'armador de Barcelona, senyor Freixas, i continuà navegant durant trenta anys més amb la seva naviliera amb el nom de "Ramon Freixas". Segons la informació recollida pels Amics de la Mar, l'últim viatge que el vaixell va fer a Ciutadella va ser el 1928, quan es suprimí la línia amb Barcelona.

El veler, que es dedicà al transport de sal de les salines de Torrevella, a Alacant, es va reconvertir en moto-veler. Es va vendre a una companyia de Màlaga i el 1974 es va perdre el seu rastre. Miquel Huguet, apassionat de la història marítima i naval, ha aconseguit desvetllar el destí final del darrer pailebot construït a Ciutadella: naufragà a les costes d'Orà, a Algèria. A l'exposició d'Amics de la Mar es poden observar les fotografies d'aquest antic veler, de l'armador i del mestre d'aixa, algunes de les quals han estat cedides per a la mostra per la néta de Miguel Bonet Sancho, el propietari que el feu construir. També s'exposen les eines que s'empraren en la seva construcció artesanal, com a testimoni de l'antic ofici del mestre d'aixa.