TW
0

Són família, provenen de Catalunya i han triat Menorca per passar les vacances. Fins aquí tot normal... però són 105! Tots duen el llinatge Pujol i estan allotjats a Sant Joan de Missa, a la casa de colònies i en tendes de campanya muntades al pati del recinte, el que fa que aquest sigui el campament familiar més gran instal·lat mai a l'ermita.

L'acampada i el contacte amb la natura uneix la família d'ençà fa 30 anys. Cada estiu, Joan Pujol Balcells, vicari general de la Seu d'Urgell, i el seu germà Manel, marista, reunien els germans i les germanes i tots els nebots i nebodes i partien d'excursió a passar les vacances a la muntanya. Però amb els anys la família ha anat en augment amb el naixement dels renebots, molts d'ells petits, i van decidir canviar els Pirineus per la platja.

I Menorca ha estat el destí. El fet que tota la família hagi baratat les xiruques per les avarques ve d'una amistat. La que uneix al bisbe auxiliar de Barcelona, el menorquí Sebastià Taltavull, amb Jaume Pujol Balcells, l'arquebisbe de Tarragona, i el seu germà Joan, vicari general de la Seu d'Urgell, els oncles d'aquesta gran família.

El tiet Joan i el tiet Manel, marista, van venir fa uns mesos a preparar el viatge de tota la família a Menorca. Van dissenyar un programa de vacances ple d'activitats, visites, excursions i anades a la platja. La programació del viatge i tots els contactes es van fer via correu electrònic i l'esforç dels dos tiets per unir la família ha funcionat. Han aconseguit reunir els 29 nebots dels 33 que tenien (d'entre 21 i 47 anys), les seves respectives parelles i quasi 50 renebots i renebodes (des d'un any de vida fins els 17 anys). El nombrós grup arribà divendres en vaixell procedent de Barcelona amb totes les ganes i la il·lusió de compartir les vacances a l'Illa. Des de llavors han fet multitud d'activitats, tenint com a base l'ermita de Sant Joan de Missa. Han visitat Maó, on en el concert de l'orgue de Santa Maria tres dels membres de l'expedició van poder interpretar l'instrument; han estat a les festes de Sant Cristòfol des Migjorn i s'han banyat a la platja de Sant Tomàs. El bisbe Salvador Giménez va rebre, dissabte, tots els membres de la família Pujol al Santuari del Toro on es celebrà una missa. Al capdavant de l'expedició hi havia els "tres tiets": Jaume, arquebisbe de Tarragona (qui ja ha tornat a Catalunya); Joan, vicari general de la Seu d'Urgell, i Manel, marista.

El grup es tornà a trobar ahir amb Salvador Giménez Valls, qui els rebé al pati de Cal Bisbe en un ambient distès. Sebastià Taltavull, que passa uns dies de vacances a Ciutadella, es trobà amb els Pujol i els feu de guia en la visita a la Catedral, on tots compartiren una pregària.

"Menorca és perfecte, l'hem trobada genial, és ben bé l'illa de la calma", comentava un dels nebots. Explicava que estan disfrutant molt del viatge. Tots els desplaçaments s'han realitzat amb dos autobusos llogats i quan han anat de passeig, els dos tiets portaven un altaveu per a guiar el grup. "Ningú es perd, tothom creu el que diuen els oncles". Al campament, Can Santi els ha servit els sopars i berenars. El grup ha fet comissions per a organitzar-se millor: per a parar la taula, per a rentar els plats, per a netejar els lavabos i, fins i tot, per a resoldre conflictes. L'expedició tornarà a casa avui, després de visitar La Mola, els Platjals i les platges verges del sud de Ciutadella. Se'n van amb un record dolç de l'Illa i de l'oportunitat en què s'ha convertit el viatge per a unir encara més una gran família d'arrels cristianes, originària de Guissona, Lleida. El seu lema familiar un estiu més haurà pres força: "Avui i sempre, més que una família".