feina. El treball aquests dies a Cala Morell és intens. Tot l’equip de feina està immers en les tasques de recollida de dades, que s’allargarà durant el mes d’agost - Paco Sturla

TW
0

Qui consumeix més energia, un turista sedentari o un de molt actiu? Quins nuclis turístics són més eficients, els copats per hotels o aquells on els xalets hi són predominants? Aquestes són algunes de les preguntes que intentaran respondre els participants a les campanyes de voluntariat de l'Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM), amb col·laboració amb la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Cala Morell era ahir l'escenari de la recerca que cinc estudiants de Ciències Ambientals de la UAB, junt amb tècnics de l'OBSAM i d'investigadors de la UAB, duen a terme amb l'objectiu d'esbrinar quins són els usos del sòl i com és el consum de recursos energètics en nuclis turístics. Durant cinc setmanes despleguen un ampli ventall de tècniques d'investigació amb la idea d'obtenir informació sobre consum d'aigua i energia, així com de la generació de residus a nivell inframunicipal. Entrevistes a turistes a peu de platja o converses amb hotelers, formen part de la seva tasca. Una volta s'hagin recollit totes les dades, arribarà el moment d'analitzar-les i determinar, entre altres coses, quin model turístic, hoteler o residencial, és més eficient energèticament.

Enguany la investigació se centra en cinc nuclis. A banda de Cala Morell, el projecte treballa també a Cala en Bosc, Cap d'Artrutx, Son Bou i Binibèquer Nou, que s'afegeixen als ja analitzats l'any passat: Punta Prima, Sant Tomàs, Son Parc, Platges de Fornells i Arenal d'en Castell.

El director del projecte, professor de Ciències Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigador de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA), Joan Rieradevall, destaca la magnitud de la iniciativa. "És una projecte de gran complexitat. La idea parteix de l'Institut Menorquí d'Estudis, a través de l'OBSAM. El finança una entitat com la CAM. A més, compta amb la col·laboració del sector hoteler, que ens proporciona dades. Els Ajuntaments també s'hi han adherit i la UAB també hi és present", detalla.

ECOINNOVACIÓ
Els organitzadors afirmen que el projecte impulsat enguany és un exemple d'ecoinnovació, així com una nova manera d'observar el turisme. "Fins ara s'havien fet estudis d'un hotel o un anàlisi puntual sobre el turista, però no s'havia estudiat un nucli a nivell global", apunta Rieradevall. "La metodologia emprada en aquesta investigació podrà ser exportada a tota la mediterrània i a llocs com Mèxic, per exemple, on proliferen els Resorts", afegeix.

A més d'obtenir un anàlisi detallat del comportament del turista en quan al consum d'energia, el que pretén l'OBSAM és esbrinar quin és el grau d'autosuficiència energètica dels llocs estudiats. "Pel que sabem ara, l'autosuficiència en matèria d'aigua és complicada, mentre que els nivells d'autosuficiència en quan a energies renovables són molt alts", matisa.

Les campanyes de voluntariat d'enguany se centren també en el seguiment submarí de les pedreres de posidònia, així com en l'estudi de la freqüentació de les platges i la capacitat de càrrega perceptual.

Les campanyes de voluntariat celebren enguany la seva onzena edició i per vuitè any consecutiu compten amb el suport financer de la CAM.