Ambient. Molta gent no va voler perdre’s les demostracions dels pagesos i va aprofitar per comprar en el mercat - Paco Sturla

TW
0

El Carrer Nou des Mercadal es va convertir ahir fosquet en l'escenari d'una lliçó magistral sobre les feines del camp que avui dia tenen ja poca presència a les explotacions agràries d'arreu de l'Illa.

Així, amb motiu de la Mostra de Feines del Camp, mercadalencs i visitants van poder contemplar de ben a prop com s'elabora una granera de bruc, com es premsa una fogassa de formatge o com es fa un penjoll de tomàtics. Pedro Martí, encarregat de mostrar als assistents aquesta feina "perduda des de fa quinze o vint anys", destacà la importància de mostrar als joves el que es feia al camp en el segle passat.

"Si no és per actes com el d'avui, els joves difícilment ho veuran fer mai açò de fer penjolls", comentà. També es mostrà satisfet de participar activament de la festa, Joan Barber, que ensenyà com es feia una cordella de joncs. Encuriosits, molts joves i no tant joves, no dubtaren en preguntar pels detalls d'aquestes tasques en desús.

A banda de les demostracions, l'altre punt fort de la Mostra de Feines del camp va ser el mercat agrari, novetat de l'edició d'enguany. Formatges, conserves, fruites, verdures i pastes fetes a casa van ser alguns dels productes que van poder adquirir les desenes de persones que es van atracar ahir fosquet as Mercadal. "És una bona oportunitat per conèixer els productes més autèntics de l'Illa", comentà satisfet Francesc Pozo, estiuejant a Menorca.

Per als més petits, una de les principals atraccions de la jornada van ser els ases. Encuriosits, no van dubtar en tocar-los i admirar-los de ben a prop. Bens, porcs i un gall d'indi van ser els altres entreteniments dels fillets durant el fosquet de festa.

Plaça Pare Camps

Amb les existències pràcticament acabades i quan els venedors ja venien els seus darrers productes, la festa es traslladà a la Plaça Pare Camps. Els fillets i la diversió dels contacontes a càrrec de Laia Garcia i Noelia Mas van donar pas als acudits i a les divagacions entorn al vocabulari propi de la gent del camp.

La intensa vetllada va concloure amb una actuació musical a càrrec dels Sonadors de Son Camaró.