Sans Payeras. Es sent orgullós i satisfet de ser el nou pregoner - Javier

TW
0

El saig Joan Sans Payeras serà qui enguany reciti amb veu ferma i impostada allò de: "En nom de la batllessa de Maó don lectura a aquest ban...".

Així, serà qui substituirà l'incombustible Carlos Fàbregues en aquest encàrrec d'anunciar a tota la població que la festa de la Mare de Déu de Gràcia ja s'atraca, ja és aquí.

Sans Payeras assegura sentir-se feliç i molt orgullós de poder assumir aquest càrrec de pregoner tot i que assegura estar una mica nerviós davant l'aventura a què s'enfronta. I així ho demostra quan bromeja que "no sé si hi arribaré amb la por que tenc!"


Quan Carlos Fàbregues va anunciar que es retirava, l'any 2009, Sans Payeras va oferir-se per rellevar-lo en aquesta tasca popular. Tot i així, l'any passat Fàbregues va repetir en el càrrec. Enguany que Fàbregues ja no repeteix, aquest policia municipal s'encarregarà de donar lectura al ban.

Sans Payeras no dubta en assegurar que "em vaig oferir per tal de no perdre la tradició de que sigui un saig qui passegi el missatge festiu". I per altra banda, "vull servir al poble i en cap cas que el poble em serveixi a mi, no vull ser un protagonista de la festa", ressalta contundent.

Enguany el ban ha estat escrit per un empleat municipal, Joan Moll. Sans Payeras, que ja el té entre les mans, assegura que practica per casa i es sincera indicant que les paraules entrellaçades del ban parlen de molt de sentiment, "no sé si estaré a l'alçada, però almenys ho intentaré", anuncia.

Creu que el moment d'arrencar, de recitar el primer vers, serà el més complicat i el que marqui tota la lectura. "Si aquest surt bé, esper que la resta també hi surti", assevera.
Joan Sans Payeras va entrar de guàrdia municipal l'any 1984 i, tres anys després, és a dir, l'any 1987, fou ascendit a oficial. Duu a l'esquena uns avantpassats molt lligats a aquest cos de policia així com a la festa, i és que son pare també era guàrdia i participà alhora a la qualcada com a caixer municipal.

Cal recordar que Carlos Fàbregues ha pujat dalt del balcó de l'Ajuntament i ha recitat sense titubejos el missatge des de 1982 quan el batle Ramon Homs va voler recuperar la figura del saig que pregonava pels carrers del poble als anys 40 o 50.