Jordi Savall. Va estar ben acompanyat pels intèrprets Montserrat Figueras i Dimitri Psonis - Paco Sturla

TW
0

Dimecres vespre el Claustre del Carme es convertí en el marc d'un concert inusual. Ni rock, ni pop, ni jazz, ni ballades a sa plaça. Sa Terrassa des Claustre no ens deixa de sorprendre, i aquest cop ens va portar música antiga de la mà de Jordi Savall, Montserrat Figueras, i la col·laboració de Dimitri Psonis.

El nou projecte de Savall, "Orient-Occident, el diàleg de les ànimes", pretén apropar diferents peces de música antiga procedents d'Orient (Grècia, Turquia, Egipte...), amb d'altres de tradició occidental (Espanya o Itàlia). El resultat és un diàleg entre les músiques cristianes, sefardites, de la Itàlia medieval, Algèria, Afganistan i l'antic Imperi Otomà, seguint així amb la seva vocació d'apropar cultures i construir ponts de diàleg entre elles a través de la música.

S'hi van poder sentir des de peces tan antigues com els oracles sibil·lins, del segle III a.C. (de tradició aramea), fins a un villancet de Bartomeu Cárceres, del segle XVI, passant per diversos romanços sefardites, procedents de la tradició oral i conservats a diversos indrets de la Mediterrània.

Els tres intèrprets d'aquest original programa van mostrar un excel·lent domini dels instruments, tots ells originals o còpies fidels d'instruments de l'època.

Jordi Savall va alternar entre la lira d'arc i el rebab (instruments de corda "frotada"). Montserrat Figueras, intèrpret d'un ampli repertori vocal de les èpoques medieval, renaixentista i barroca, va cantar amb el seu personal estil interpretatiu. Així mateix, s'acompanyava amb la cítara (instrument de cordes metàl·liques puntejades, copia fidel d'una miniatura medieval).

Finalment, Dimitri Psonis, músic grec intèrpret de nombrosos instruments i col·laborador d'artistes espanyols com Eliseo Parra, Maria del Mar Bonet o el mateix Savall, va sonar el santur (instrument de corda percutida), la guitarra morisca i diversos instruments de percussió.

La personalitat de Jordi Savall va més enllà de ser un destacat concertista, pedagog i investigador. Es tracta d'un gran divulgador que, durant més de trenta anys, ha estat rescatant peces musicals de l'oblit per interpretar-les i donar-les a conèixer al públic. Les explicacions que ofereix en els seus concerts sobre els diferents instruments, la història i el significat de la música interpretada, fan que la música antiga no sigui necessàriament elitista, i que cada vegada més, pugui interessar a un públic més variat.

L'originalitat de la proposta i la qualitat de la interpretació van delectar un públic entregat que va omplir el pati del claustre.