Festa. Sant Climent es deixondí amb la presència de prop de 40 cavallers i el fabioler - Javier

TW
0

Què estan repartint? Fa olor a perfum de roses? Hem de acotar el cap o s'ha d'apropar un mocador? Aquesta fragància omple el temple de frescor! Molts dels turistes que desitgen assaborir de ben aprop unes festes patronals s'esglaien de les tradicions que conformen tot l'entramat festiu i protocol·lari d'un poble. Un esglai que els captiva i els porta de tornada a aquesta festa dels cavalls, com la solen anomenar. Ahir Sant Climent va obrir les seves portes a menorquins i visitants per oferir un tast de cultura i tradició.

Després d'una diana a càrrec de la Banda de Cornetes i Tambors de Dalt Sant Joan, la qualcada formada per 38 cavallers i fabioler es concentrà al carrer Sant Jaume per, seguidament, completar-la amb la bandera que lluiria el caixer sobreposat, Carlos Pons. Mentrestant, el poble encara es deixondia d'una nit marcada per la xauxa i el desgavell.
Passaven pocs minuts de les onze quan la plaça del poble es va omplir de melodia a ritme de tambor i fabiol anunciant que la Missa de Caixers estava a punt de començar. Oficiada pel caixer capellà, Joan Tutzó, i el prevere Josep Sastre, la celebració eucarística va comptar amb la presència de gran nombre de fidels, això sí, la majoria empunyant ventall per empassar millor la calor.

Joan Tutzó aprofità la cerimònia per encoratjar els fidels a no deixar mai de cercar allò que els ompli, a formular preguntes per trobar el lloc que els correspon. "Per a mi, la veritat no és ni una idea ni una ideologia sinó una persona, Jesucrist, és el motiu de la meva vida, allò que fa que no em cansi quan rep clotellades de la vida i de la gent", exclamà. Denuncià, així mateix, totes aquelles persones que s'amaguen sota els crits de la gran massa, aquells qui critiquen però alhora refusen banyar-se i aportar noves idees o iniciatives.

L'olor a aigua-ros i els esglais de qui desconeixien aquest repartiment no es van fer esperar. Les morratxes, guarnides amb llaços vermells, dansaren a ritme de tradició. A mesura que la celebració eucarística avançava, la plaça del poble començava a recuperar l'ambient, a omplir-se de capells i pantalons curts, d'ulleres de sol i càmeres de fotos. No fou fins les 12.30 hores quan la Banda de Música des Migjorn entonà el "Gato Montés" per tal que els cavallers fessin les delícies sobre la sorra. I, amb l'arribada del caixer capellà, Joan Tutzó, i el caixer batlle, Llorenç Gomila, les notes del jaleo començaren a sonar. Entorn a una hora i mitja després, la Banda canvià de melodia per possibilitar el lliurament de les canyes verdes. El floró final el posà la banda amb la coneguda i enigmàtica samba.

Ja ben entrada la tarda, Sant Climent s'engalanà de festa per gaudir d'actuacions i exhibicions, per assaborir una mica de música a càrrec d'Huracán i gaudir d'un magnífic castell de focs d'artifici.

Incidències

El cap de setmana ha estat marcat pels contrastos. I és que, segons informa Creu Roja, dissabte es realitzaren fins a 43 intervencions, "una xifra considerable tenint en compte les dimensions de la festa". Entre aquests, es van realitzar tres trasllats a l'Hospital Mateu Orfila, dos d'ells per excessos en les begudes alcohòliques i un altre davant una possible fractura al peu. En canvi, ahir la celebració es va desenvolupar amb tranquil·litat amb una dotzena d'intervencions lleus i cap trasllat.