BULLA. Davant de l’església no hi cabia ni una agulla ahir matí. Ningú es volia perdre el segon jaleo de les festes que va finalitzar amb el lliurament de les canyes verdes i les culleretes d’argent - Paco Sturla

TW
0

Eren només les 9 del matí quan la qualcada va iniciar el replec a Sant Lluís. El poble es deixondia lentament després d'una jornada de festa grossa que es va perllongar fins a la matinada. No hi havia gaire temps per fer la vessa. Un bon berenar i cap al carrer, on els caixers i els cavalls es preparaven pel segon jaleo.

El sol lluïa però les temperatures eren agradables, una lleugera brisa refredava l'ambient. A mida que avançava el matí, les ganes de bulla escalfaven Sant Lluís que, una vegada més, va acollir a un gran nombre de visitants d'altres pobles de l'Illa, especialment de la zona de Llevant.

Com no podia ser d'altra manera, el jaleo va ser l'epicentre de la festa a partir de les 11.30 hores. Els més agosarats feien botar els cavalls davant l'església mentre la resta es concentrava a les barres dels bars del Cós ballant al ritme de les cançons de l'estiu.

Després del lliurament de les canyes verdes i les culleretes d'argent, la tradicional samba va fer embogir els presents, que es van entregar en cós i ànima. Una vegada finalitzada la festa dels cavalls, la gran majoria va optar per tornar a casa a descansar abans de tornar a sortir al carrer per gaudir de la desfilada de carrosses.

L'avió "Es vessudet volador", de la companyia aèria "Sa Vessa Airlines", va ser la sorpresa de la vetllada a Sant Lluís. El col·lectiu santlluïser va presentar una de les carrosses més espectaculars de la desfilada. No van faltar els turistes amb les maletes a punt d'embarcar, el personal de l'aeroport, el (des)control policial i l'aeronau. A través de les seves finestres, els passatgers saludaven al públic mentre el pilot donava les indicacions oportunes per dur a terme l'enlairament. "Ja no estem ofegats. Billet vessut + Pomada o cervesa + Guitarra i/o violí per 1 euro", es llegia a una pancarta situada al morro de l'avió. Davant de l'aeronau, es passejaven Mercedes Milà i el president de la plataforma "El transport aeri ofega Menorca", Antón Soler, recollint firmes de protesta sobre les deficitàries connexions aèries.

La desfilada de carrosses va posar la nota d'humor i paròdia a la festa. Amb alguns minuts de retard, els tambors i les gralles van començar a sonar davant del Molí. Les colles de gegants de l'Illa encapçalaven la comitiva acompanyats per l'Associació de Xeremiers Orats de Pollença, el grup Aires de la Cala, també pollencí, i la Colla Gegantera de Montmeló.

Una carrossa ambientada en el segle XVIII obria la desfilada, fent referència a la celebració del 250è aniversari de la fundació del poble per part dels francesos.

La seguia una carrossa protagonitzada pels "indignats". La tenda de campanya, la roba estesa i els sacs de dormir davant del pla de sa Creu parodiaven el 15-M mentre els policies amb porres desallotjaven els concentrats.

Una altra de les carrosses que més rialles provocà va ser la que caricaturitzava la presó. "Hotel de cinc estrelles penitenciari de Menorca", es podia llegir a l'entrada de les instal·lacions. A dins, els presos ballaven al ritme de la música i aprofitaven el temps per aixecar peses.
MÉS Festa

Els actes no s'aturen avui a Sant Lluís. El programa preveu la celebració d'una missa en memòria dels difunts del poble, així com una gran festa pels més petits a la plaça dels Pins. Al capvespre es durà a terme la primera travessada nedant des de l'Illa de l'Aire fins a Punta Prima i, a la nit, la música es convertirà de nou en protagonista de la mà de Joana Pons i ses Guitarres, Huracán i Elements. A mitjanit, una potent traca anunciarà el final de les festes al poble.