Macaret. Panoràmica del mant eòlic descobert a les immediacions del nucli residencial, amb la presència de vegetació autòctona i associada a substrats calcaris mòbils - F.X.R.M.

TW
0

En un territori com Menorca, en què pràcticament tots els sistemes dunars costaners han estat descrits i analitzats en la darrera dècada, semblava que no hi havia cap més arenal per descobrir.

La veritat és que l'Illa ha tornat a fer-se valer com un dels millors laboratoris per als geògrafs i geomorfòlegs i s'ha fet una troballa inèdita a Balears. Un equip científic multidisciplinar ha descobert i identificat 12 sistemes dunars interiors.

El més interessant és que es tracta de dunes que estan desvinculades de les platges. I no només açò: són sistemes actius. El seu descobriment pot aportar dades reveladores sobre la línia de costa menorquina de fa milions d'anys.
Francesc X. Roig i Munar, doctor en Geografia, és un dels investigadors de l'equip integrat per José Àngel Martín Prieto, Pere Fraga Arguimbau, Antonio Rodríguez Perea, Guillem Pons Buades i Bernardí Gelabert Ferrer.

El geomorfòleg explica la importància de la descoberta.Quan va començar l'estudi i qui l'ha fet?

L'estudi va ser fruit d'una troballa casual a la zona de Favàritx que ens va iniciar en la investigació geomorfològica i botànica dels sistemes dunars desvinculats de la línia de costa. El fa l'equip de recerca GEOMED de la UIB amb un ajut econòmic de l'IME, i amb la colaboració de la consultoria ambiental QU4TRE.

Arrel de què i com comença la investigació?

La investigació comença arrel de l'estudi puntual del sistema de sa Marina de s'Arena, dins el Parc Natural des Grau, al costat de Favàritx. Aquest arenal va ser el trampolí per a l'estudi de la resta de sistemes dunars.

Quins resultats aporta i quina és la novetat?

Arrel de l'estudi es descriuen dotze sistemes dunars desvinculats o mants eòlics, tots ells a la costa nord de Menorca. La novetat és trobar camps dunars o mants eòlics dinàmics propis d'espais litorals i desvinculats d'una font d'alimentació natural (platja o cala).

Quina transcendència té el descobriment a nivell científic?

Es tracta d'una nova aportació a la geomorfologia litoral de Menorca, i per tant de les Illes Balears, així com un testimoni més dels canvis en la línia de costa i en els reajustaments d'aquesta en els darrers milers d'anys.

Menorca, de nou, un cas únic?

Creiem que la troballa és un cas únic d'aquests sistemes a nivell balear, estem fent feina a les altres illes i a dia d'avui no hem trobat res de nou.

Es pot dir a quines zones s'ubiquen les dunes descobertes? Eren espais dunars desconeguts? Els han classificat?

Tots es troben al nord de l'Illa i són propers a la línia de costa. Estem fent una classificació en funció de la dinàmica eòlica i torrencial i en base a la neotectònica recent.

Hi ha diferències amb els sistemes dunars de les platges o, en canvi, la geomorfologia és semblant? Quines són les seves característiques i singularitats?

A nivell botànic hi ha moltes similituds, i a nivell morfodinàmic són semblants, tot i que les formes i dinamismes actuals tenen poc a veure. A nivell sedimentològic presenten percentatges similars als de les platges actuals.

Quina és la principal amenaça d'aquestes zones? Si són a zones interiors costaneres, les pot afectar, per exemple, la freqüentació del Camí de Cavalls?

A dia d'avui tenen poques amenaces degut a la seva mínima utilització i pel seu desconeixement. Es tracta d'espais d'ús residual i no afectats per interferències de tipus antròpic. Podríem dir que la gran majoria dels sistemes dunars descoberts no està en perill.

Faran alguna proposta per a que quedi garantida la protecció d'aquests espais dunars?

Inicialment no tenim previst fer propostes de gestió, al contrari, tan sols volem donar-los a conèixer.

Encetaran noves línies d'investigació?

Actualment estem treballant en aquests sistemes i creiem que ens servirà per obrir nous camins d'estudi relacionats amb antigues línies de costa que es poden intuir amb la presència d'afloraments de sistemes dunars i dunes que trobem a l'interior de l'Illa i a alguns illots associats. Així mateix, hem iniciat la investigació sobre l'origen dels codolars i de les dunes fòssils de la tramuntana de l'Illa.